Cherga BG

Монета от 100 лева пуска БНБ за Благовещение

Zlatna moneta Blagovestenie disainЗлатна възпоменателна монета с номинал от 100 лева, посветена на Благовещение, ще бъде пусната в обращение от понеделник. По традиция БНБ пуска възпоменателни монети с християнска тематика. Тази година избраната тема е Благовещение, припомни главният касиер на Централната банка Стефан Цветков.

Винаги на страницата на БНБ провеждаме определени гласувания за теми на монети, и именно такава една монета на миналогодишното гласуване имаше над 81% одобрение, допълни той.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка. На обратната страна е изображение на Богородица и Архангел Гавраил, който й съобщава  вестта за светото зачатие.

Монетата е направена от злато с най-високата възможна проба и е определена за инвестиционно злато. Тя ще се продава на касите на БНБ на стойност 920 лева без ДДС. Тиражът й е 2 000 броя. Златната монета тежи 8.64 грама, с диаметър 24 мм и се издава в тираж 2000 броя. Художественият проект е на Пламен Чернев и Преслав Чернев. Изработена е в Монетния двор на БНБ.

Благовещение, или Благовец, е един от 12-те най-големи християнски празници. Той се чества още от III век под различни имена – Христово зачатие, Благовещение за Христа, Начало на изкуплението и др. В своя беседа архиепископът на Александрия Свети Атанасий Велики (IV в.) пише, че това е пръв и особено почитан сред празниците. От VII век църквата определя 25 март за Ден на Светото Благовещение на Пресвета Богородица и днес той се празнува от всички основни християнски деноминации – православие, католицизъм, протестантство.

Antoaneta Peeva

Add comment

35 + = 45