Cherga BG

МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНЕНСКО ЛЯТО

orhidei_1
снимка от спектакъла “Орхидеи”

Между 1- 11 юни ще се проведе 23-то издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Това  е най-мащабният международен театрален форум в България, провеждан ежегодно в началото на юни в морската столица

Фестивалната програма се стреми да покаже най-доброто от българската сцена през изминалия сезон, както и интересни международни трупи, специално поканени за фестивала.

В международната програма са включени отличени спектакли от Европа, показващи различните лица на съвременния театър.

За пръв път в България ще гостува спектакъл на носителя на европейската награда «Нови театрални реалности» Пипо Делбоно – „Орхидеи”.

Чешкият театър е представен със зрелищния документален спектакъл „60-те: Златните години” на режисьора Ян Микулашек. Той разказва за живота на кинорежисьора Павел Юрачек и печели наградата за най-добър чешки спектакъл за 2013 г.

Съвременният танц и граничните театрално-танцови форми са представени през холандското представление “Жизнено пространство“, вдъхновено от филмите на Бъстър Кийтън и отличено с 4 награди за «най-добър спектакъл» в Холандия, както и танцовия дует „Дистанция“ на Луис Марафа и Антонио Кабрита с номинация за най-добра хореография в Португалия.

Всички международни събития са с осигурен превод на български език.

В програмата на фестивала са включени и театрални продукции, излъчвани по сателит, от програмата на „Национален театър Лондон на живо“  – копродукцията с Бродуей върху класическия роман на Джон Стайнбек „За мишките и хората” с участието на холивудската звезда Джеймс Франко („127 часа”, „Милк”) и най-новата пиеса на знаменития британски драматург Том Стопард („Розенкранц и Гилденстерн са мъртви”, „Влюбеният Шекспир”).

Пълната програма може да бъде разгледана на уебсайта на фестивала:  www.theatrefest-varna.org

За тези от Вас, които няма да могат да стигнат до морската ни столица, благодарение на подкрепата на Столична община, част от международните спектакли ще се играят и в  София.

 «Орхидеи», «Жизнено пространство» и «Дистанция»  ще бъдат показани в рамките на платформата Световен театър в София. Нейният афиш ще бъде завършен от гостуването на театър «Мюнхнер камершпиле» със спектакъла «Юда» от Л. Векеманс, осъществен в партньорство с Гьоте институт.

Маргарита Енева

Add comment

7 + 3 =