Cherga BG

“Между България и Русия винаги ще има прекрасни отношения” – Михаил Торшин, генерален консул на Русия в Русе

product_imageВаше Превъзходителство, вече две години сте в България. Приспособихте ли се към страната ни, към начина на живот и хората тук?
За съжаление времето мина много бързо, мога да кажа дори неусетно. В България се чувствам по-добре, отколкото в Москва – имам много приятели, полезни контакти и оценявам доброто отношение на българите към Русия и към самия мен, като представител на страната и като човек. През тази година североизточни части от България установиха контакти с Русия. Това не се бе случвало отдавна. Хубаво е, че осъществяваме връзки в областта на културата, бизнеса и образованието, възстановяваме паметници. Съвсем скоро в Русе се проведе 14-ият международен форум по руски език, в който взеха участие 20 водещи преподаватели от Русия и 150 преподаватели от България.

В кои други страни сте работили?
През тази година предстои да празнувам тридесетгодишен юбилей от началото на дипломатическата си кариера. Тя започна през декември 1979 г. с първото ми назначение в Куба. Спомням си, че тогава в Москва беше много студено и аз тръгнах, облечен със зимни дрехи. Оказа се, че в Куба температурата е 30 градуса. Работих в тази страна десет години. Мога да кажа, че бяха най-хубавите в моя живот. Бях млад и красив. Там се роди и дъщеря ми. После немалко време работих в министерството на външните работи. След това отидох на дипломатическа служба в Литва и преди две години бях изпратен в града герой Русе.

Как преминава един Ваш ден в България?
О, всеки ден тук е много различен, но винаги интересен. Имам много срещи с представители на местната и централната власт, посещавам различни културни събития, срещам се с представители на интелигенцията, бизнеса и с обикновени хора.

Според Вас как ще се развият отношенията между нашите две страни в близко бъдеще?
Най-кратко бих казал, че между Русия и България е имало, има и ще има прекрасни отношения.

Разкажете ни нещо за семейството си.
В нашия дом имаме голяма кухня с голяма маса, около която са наредени десет стола и само един е свободен. Или казано по друг начин: семейството ми е голямо – имам син, дъщеря, снаха, зет и трима внуци.

Какво се случва в момента в Русия?
През последните двадесет години Европа, бившият Съветски съюз и България преминаха през сложен период – смяната на една социална система с друга. Това беше болезнено за хората. Съветският съюз бе с население от 250 млн. души и включваше петнадесет републики, които впоследствие станаха самостоятелни държави. Много от заводите бяха затворени и това бе тежко за хората. Но Русия навлезе в ХХI век с движение нагоре. Страната ни притежава 30% от богатствата в света – имаме нефт, газ, гори, способни и умни хора, красиви жени… В момента Русия е една демократична страна, която иска да поддържа добри и партньорски отношения с всички държави.

Какво бихте пожелали на българите?
На всички българи желая добро здраве, щастлив и весел живот и много късмет!

Add comment

72 − 67 =