Cherga BG

Медовина стана хит на “Кабиле 2017”

медовинаЕликсирът медовина стана хит на Панаира на туристическите атракции и забавления “Кабиле 2017”.

Хиляди посетители се редяха на опашки, за да опитат от медовината, която се предлагаше от ученици на професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм в Ямбол.
Предлагането на храни от древността бе една от новостите на шестото издание на панаира, чиито организатори са община Ямбол и местния исторически музей. Самата медовина се предлагаше в чаши и бе напълно безплатна. Посетителите опитаха още старовремски храни, предпочитани и днес – нахут с леща, фалафели от нахут, нумидийско пиле, закуска от сирене и чесън, пълнени фурми, хлебчета с маслини, бисквити с печат и др.
Само бисквитите се предлагаха срещу левче, защото бяха гарнирани със снимка от Националния археологически резерват “Кабиле”. Невероятното шоу започна през уикенда. Мястото на събитието бе резервата, който се намира на самата автомагистрала “Тракия”.
Шествие от персонажи от древния свят заля улиците на Ямбол и постави началото на шестия Панаир на туристическите забавления и анимации. Участниците представиха реплики на автентични облекла и въоръжение от античността. Основният акцент е поставен върху траките и римляните, които най-дълго са оформяли облика на земите около днешния Ямбол. Воини, търговци, занаятчии, танцьорки, градски първенци, граждани придаваха неповторимия колорит на парада. Сред тях изпъкваше и образът на Херкулес, с лъвска глава и кожа, пресъздавайки древногръцкия герой с трофея си от Немейския лъв, убит от него. Панаирът на туристическите забавления и анимации вече шеста поредна година е неизменна част от празничните прояви, посветени на Деня на Ямбол, отбеляза кметът Георги Славов при откриването на фестивала.medovina
Провеждането на атракциите на античния Кабиле, съвместно с Регионалния исторически музей е ключово събитие за популяризиране на древния град край Ямбол, който е и единственият в страната съхранен тракийски град. Не случайно именно “Кабиле” спечели най-високото отличие медовина в Годишните награди на Министерството на туризма през 2016 г. и бе отличен с приза “Изборът на българите”, припомни кметът на Ямбол.
Публиката можеше да участва и непосредствено във възстановките медовина чрез специално подготвените за целта атракции като стрелба с лък, разходка с кон, анимациите за деца и др. Специален акцент бяха дегустации на храни и напитки, характерни за античната епоха. На пазара на занаятите пък всеки можеше да открие по нещо за себе си.
Най-много зрители предизвикаха “боевете” между траките от древния град Кабиле и легионерите от Рим. Сражението между тях завърши с победа на легионерите. И двата лагера обаче бяха приветствани с аплодисменти от многобройната публика. След битката посетителите бяха пуснати в построения каструм и можеха да се снимат с “римляните”, да играят античната игра със зарове барбут да опитат домашна лимонада. Балет “Кала” към ОДК-Ямбол изпълни тракийски танц. Зрителите видяха още представяне на готско въоръжение от група за антични възстановки Dux Anticae от Свищов, представяне на късноантична и средновековна крепост Туида-Сливен, римски съд, театрално изпълнение на басни от Езоп, пазар за роби, театрално изпълнение “7-ми подвиг на Херакъл”, представяне медовина на Сдружение “Крумъ Страшний”-Шумен, уволнение на ветеран от редиците на Conors II Lucensum, ритуал на Юпитер, ритуал на Дионис. Пред античната крепост се предлагаха книги от известни български историци.

Antoaneta Peeva

Add comment

89 − 85 =