Cherga BG

Мащабна изложба на Мърквичка и съвременници представя НХГ

Експозицията включва непоказвани творби и слабо познати творци, осъществили огромен скок в следосвобожденското ни изкуство

Националната художествена галерия /НХГ/ представя мащабна изложба с непоказвани и забравени творби на Иван Мърквичка и съвременниците му. Така галерията отбелязва 160 години от рождението на гениалния художник и 120-годишнината от създаването на рисувалното училище – днешната Национална художествена академия, чиито първи директор и един от създателите е именно Мърквичка. Неговата съдба е свързана с първите стъпки в изграждането на следосвобожденската българска култура.

Освен портретите и уникалните жанрови композиции на Мърквичка, в изложбата са включени още 49 художници. Общият брой на картините е 112, като някои от тях се представят за пръв път. Според организаторите експозицията показва как в рамките на не повече от три десетилетия българските художници успяват да наваксат вековното изоставане от европейското развитие. Мърквичка има водеща роля на този процес.

„Търсихме онези имена, за които по-малко знаем. Имена, които по една или друга причина са останали в рубриката “и други” и много рядко се замисляме за тях”, казва Бистра Рангелова, куратор на изложбата.

В изложбата, която ще продължи до 4 септември, са показани още и картини от най-ранната първа обща художествена изложба у нас, състояла се в Пловдив през 1892 г.

Add comment

7 + 1 =