Cherga BG

Мартина Вачкова играе в “Рейс”

Първата постановка на „Рейс“ в Сатиричния театър е през март 1980 година. Успехът на спектакъла, който в езоповски стил критикува премълчаваните проблеми в тогавашното общество, е изключително голям.

На сцената, която представлява рейс, който никога не стига до там, за където е тръгнал, девет души са завладени от паника и ужас. Те приемат пасивно съдбата си. Решават, че като не назовават проблемите си или се правят, че не ги забелязват, те сами ще ги подминат.

72.08 Reys (6) Reys (18)

В „Рейс“ на проф. Митков – режисьорът на постановката, участват Тончо Токмакчиев, Мартина Вачкова, Александра Сърчаджиева, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров, Петър Лъджев и Светломир Радев. Режисьорът решава да промени една от мъжките роли, която навремето се играе от Парцалев, и да я повери на Мартина Вачкова.

Reys (20)

„В началото, когато четях репликите на моя персонаж в пиесата, непрекъснато чувах гласа на Парцалев“ – разказва Мартина. „Така става и когато чета текстовете на Радичков – тогава чувам гласа на баща ми. Знаех, че в „Рейс“ Стратиев пише ролята специално за Парцалев. А в ролята, която сега се играе от Тончо Токмакчиев, докато четях пиесата, чувах гласа на Калоянчев. Сега Тончо играе неговата роля…“

Актрисата признава, че много обича персонажа си, в който е успяла да покаже една силна жена, оцеляваща в критична ситуация.

Когато пиесата излиза през 1980 година, Мартина е 19-годишна и е първа година студентка във ВИТИЗ. Тогава баща й – големият актьор Григор Вачков – не успява да играе в „Рейс“, макар че е разпределен в една от ролите. Той умира на 18-ти март 1980 година.

Мартина си спомня опашките от онова време пред театъра. „Тогава не се ходеше само по веднъж на театър. Хората гледаха всяко представление по няколко пъти.“

През 2017-та се навършват 75 години от рождението на Григор Вачков. По този повод в навечерието на Световния ден на театъра 27-ми март Съюзът на артистите, съвместно със Сатиричния театър, подготвят голяма юбилейна изложба в негова памет.

Биляна Котева

Add comment

84 + = 92