Cherga BG

Мартин Цонев в образа на Алидоро в „Пепеляшка“ на Росини

Прочутият бас ще пее на сцената на Софийската опера, в ролята на Алидоро, на 7 октомври, от 19:00 часа.

 

Чисто музикално Росини никога не се свени да напише най-сложните пасажи – колоратури, на които е способен както за природно подвижният лек сопран, така и за най-тежо подвижният глас – бас. Арията на Алидоро „ Там от небето“ ( La del ciel) е едно от възможно най-трудните произведения за бас, бас-баритон в световната оперна литература.

“Тя е причината, още от студентските си години, да се влюбя музикално в този образ и въобще в творчеството на Росини. Щастлив съм, че с труд, обич и вдъхновение ми се удава да я изпълнявам на едно добро, световно ниво. И съм благодарен, че съм канен да я изпълнявам. Защото Софийска опера, респективно публика търси това заглавие, и то често е включено в сценичният й реоертоар от прозорливият й директор, Академик Карталов”, заявява Цонев.

И допълва още:

“Моите задачи за този сезон отново са обвързани главно с Опера Бон и Софийска Опера. В Бон оперният и програмен директор залага на позабравени бисери на оперната литература както и на съвсем съвременни такива. “Екнатон“ на Филип Глас, в която ще пея на акадски, арамейски, египедски и немски езици. „Призрачният рицар“ Дж. Рейнолдс, опреличавана на „Хари Потър“ за оперна сцена. Като романтично- реалистичният шедьовър на Херман Волфганг фон Валтерсхаузен, по Балзак „Полковник Шабер“. Както и класическите „Сватбата на Фигаро“, „Триптихът“ на Пучини и др.”

Успех на спектакъла и на новия сезон!

 

Биляна Котева

Add comment

− 5 = 2