Cherga BG

Мария Гроздева във времето на големия изстрел

GrozdevaС деветата си европейска титла от това лято в Хърватия, Мария напомни, че короната й на кралица на стрелбата не е от случайни куршуми. Най-точното й попадение обаче не са рекордите, а трите й деца.

Мария Гроздева е на 37 години. Двайсет от тях е прекарала в битка с най-точните стрелци в света. На Олимпиадата в Пекин през 2008-а остана извън почетната стълбица, но това лято в Хърватия отстреля девета европейска титла. Така напомни, че короната й на кралица на стрелбата не е от случайни куршуми и че ще е сред най-сериозните претенденти за десетки в мишената на Игрите в Лондон през 2012.

Най-точното попадение на Мария Гроздева обаче не са олимпийските и европейските рекорди, а трите й деца – Христо, Валери и Магдалена. Как хладнокръвният стрелец се справя с ролята на многодетна майка разказваме в нашата история. В нея е замесена и покойната българска пророчица Ванга, предрекла смъртта на принцеса Даяна, разпадането на СССР и Чехословакия и потъването на руската подводница „Курск”.

Предсказанието
Първата Олимпиада на Мария е Барселона 1992. Преди да отлети за Игрите, бъдещата шампионка научава от баща си старо предсказание. Навремето, нейната баба ходила при Ванга да пита за бъдещето на внучетата си. Оракулът от Петрич разкрива, че момчето ще учи много, а за момичето казала: „Виждам го с грееща звезда на челото”. „Тогава си казах: ‘Значи ми е писано. Каквото и да правя, ще си взема медала.’ Така и стана”, връща лентата Мария Гроздева. Майсторката на стрелбата признава, че никога не се е отличавала с желязна дисциплина. „В Барселона всички се бяха стегнали, криеха се от жегата и тренираха, а аз ходех всеки ден на плаж, фитнес и сауна. Това са противопоказни неща, но взех бронзов медал. После доста медали взех по пътя на същата тая логика – че от съдбата си не мога да избягам”.

Щеше да е твърде наивно, ако Мария разчиташе само на щастливата си звезда. Тя тренира всеки ден с пистолета, прекарва по няколко часа във фитнес залата, а сутрин бяга или кара колело в Южния парк. “Дойде ли времето на големия изстрел, си пожелава и късмет. Защото „нищо не се получава, ако днес не ти е ден”. „Не мисля за нищо друго през тези частици от секундата. Представям си изстрела, движението, траекторията”, разказва шампионката. Носителката на куп титли е категорична, че второто и третото място не са поражение. „Не може да си винаги Номер 1. Радвам се на всяко влизане във финал, защото то ми дава шанс да спечеля медал. Не се ядосвам, ако съм втора или трета. Може малко да ме е яд, но само ако съм водела, а на финала съм се изложила и съм изпуснала първото място. Това обаче не ми се е случвало, по-скоро съм била на задна позиция и съм се придвижвала напред. Отличието винаги ме радва, каквото и да е то. Медали не се печелят толкова лесно, нито толкова често”, разказва Мария Гроздева.

Поглед от върха
Знаменитостите често повтарят клишето, че на върха е самотно. При Мария тази констатация звучи различно. „На върха никак не е самотно. Появяват се много хора, които казват ‘Ти си супер!’, ‘Ти си върхът’. Лакейничат, а после, като изпаднеш, изобщо не ги виждаш. Случвало ми се е дори да си обръщат главата на другата страна. На Олимпиадата в Сидни през 2000 г. толкова много очакваха да взема медал в първата дисциплина, а аз се изложих. Напрежението беше голямо, на всичкото отгоре ми съобщиха, че президентът ще дойде да ме гледа. Притеснението не ми личеше външно или като пулс. Обаче имаше нещо, което ме караше да не съм там, да не се чувствам сигурна и да не направя хубава стрелба. Помня как след това се разхождахме из олимпийското село. Вървяхме по единия тротоар и засякохме познати, които минаваха по другия. Махнахме им за поздрав, а те си обърнаха главите. Пет дни по-късно, когато взех златен медал на другата дисциплина, същите тези хора се ‘размазваха’”, спомня си шампионката.

Освен медалите, пистолетът на Мария е намесен и в семейството й. grozdeva2Именно стрелбата събира шампионката със съпруга й Валери Григоров. Преди да станат двойка в живота, той е неин треньор. Две години преди да се срещнат, бракът на Валери се е разпаднал. Когато се женят, Мария приема като собствено дете сина му Христо. „Нямах абсолютно никакъв проблем. Напротив. Успокоявах се, че дори и да нямаме други деца, имаме Христо. С майка му сме в перфектни отношения”, разказва Гроздева. Когато бившата съпруга идва в България, цялата фамилия е непрекъснато заедно. „Надявам се малките Валери и Магдалена да вземат пример от Ицето – той нито пуши, нито употребява алкохол. Помня го как още 9-годишен идваше с нас на лагерите в Белмекен. Сега е на 22 и много помага в отглеждането на брат си и сестра си. Грижи се за тях, непрекъснато ги кара някъде с колата”.

Противно на очакванията, шампионката не е амбициозна майка и не държи децата й да вървят по нейния път. „Аз към себе си не съм амбициозна, камо ли към децата. Насила не бих ги накарала да правят нищо. Ако имат желание, ще станат каквито поискат. Аз съм като всяка майка – и ги глезя, и съм строга, и съм нервна, и съм спокойна.”

Пълноправен член на фамилията е и кучето Джак, порода „Джак Ръсел териер”. Кутрето е неотлъчно до стопаните си дори на плажа и свойски пролайва към Мария, когато тя се заплесне в приказки с някой фен. А почитателите й са наистина много – от 8-годишни пакостници до аристократични дами на достолепна възраст, тръгнали на разходка в парка.Grozdeva_deca1

САМО ФАКТИ
– 14-годишна става майстор на спорта, на двайсет печели първия си медал от Олимпийски игри – бронз от Барселона 1992.
– Участничка е в пет Олимпиади. В четири от тях е печелила медал. Окичва се със злато на игрите в Сидни през 2000 г. и в Атина през 2004 г. Бронзов спомен й оставят Олимпиадите в Барселона – 1992 и Атланта – 1996. В Атина, освен злато с малокалибрен пистолет, печели и бронз на стрелба с пневматичен пистолет от десет метра.
– Девет пъти европейска шампионка. През лятото взе поредната си титла от първенството в Хърватия.
– Майка на три деца – Христо, Валери и Магдалена. 22-годишният Христо е от първия брак на съпруга й. Валери е на девет години, а Маги – на шест. Съпругът й Валери Григоров е неин треньор.
– Притежателка е на европейски и олимпийски рекорд по стрелба с малокалибрен пистолет.
– Често се включва в благотворителни каузи. Помага на деца от домовете за сираци в България. Редовен участник е в походите „От любов към живота”, организирани в подкрепа на борбата с рака на гърдата.

Add comment

+ 5 = 7