Cherga BG

магията на дунавския град Тутракан

магиятаМагията на Слънцето бавно се спуска на запад.

Магията Пурпурните му лъчи нежно галят спокойните води на Дунава. Плисък на вълна. Крясък на птица.
А на стръмния хълм на древната река се извисява Тутракан – достолепен и горд с хилядолетната си история, неповторим с културата и традициите си.
Пътнико, отбий от пътя си и поспри. Докосни се до магията и очарованието на този малък град. Започни разходката си от античната римска крепост „Трансмариска”, издигната като страж на дунавския бряг.
Повърви по калдъръмената улица на Рибарската махала, съхранила в автентичен вид с мрежите, лодкарските работилници и къщи поминъка на тутраканските рибари.
Познанията си за риболова обогати в Етнографския музей „Дунавски риболов и лодкостроене”, приютил бита и духа на рибаря от древни времена до днес.
Не пропускай Теодоровата къща – перлата на архитектурата в Тутракан, в която се помещава Историческият музей с богатата си колекция.
Старата гимназия, адаптирана днес за обреден дом и картинна галерия, ще те впечатли с изключителната си архитектура и интериори с витражи и стенописи, които допълват неизмеримата й красота.
Признателните жители на Тутракан са съхранили паметта на известни личности, свързани с историята и културата на града, както и на героите дали живота си за свободата на родината. Цвете на признателност можеш да положиш на Мемориал „Военна гробница 1916”, Паметник на загиналите във войните, както и пред паметниците на ген. Васил Левски, Панайот Хитов, Таньо войвода, Христо Ботев, ген. Суворов, ген. Пантелей Киселов, Пенка Цанева – Бленика.
Пътнико, смирено помълчи и запали свещица в църквата „Свети Николай”, величествена като катедрален храм с изключителната си архитектура и иконопис. Да се помолиш можеш и в Тюрбето на Сабри Хюсеин (Софта Баба), независимо дали си мюсюлманин или християнин. То предизвиква интерес и със своята специфика, архитектура и мистика.
С красота и спокойствие ще те посрещне Сяновският манастир „Св. Марина”, построен на мястото магията на раннохристиянско селище по времето на Константин Велики. Всяка година на храмовия празник (17 юли) в манастира се стичат богомолци от цялата страна, за да се докоснат до лековитата вода на аязмото, единственото действащо в Добруджа. магията
Научи и за едно от най-старите култови средища, манастирът „Али Баба –Теке” край с. Варненци, макар и от него да е запазена само сградата, където са погребани четиримата духовни водачи през различните епохи на съществуването му.
Пътнико, ако носиш в сърцето си любовта и страстта към фолклора и традициите, ела на Сирни заговезни и на Цветница, за да се насладиш на омаята на добруджанските песни и танци, на звъна на кукерските чанове, на благословиите и наричанията, на автентичните обреди и костюми, пазени ревниво и предавани от поколение на поколение.
Знай, че в началото на юли Тутракан се превръща в столица на кайсията с изобилие от сортове, майсторски приготвени сладкиши и сладка от сръчните тутраканки и с неповторимия аромат на прочутата кайсиева ракия на табиатлии майстори.
В края на юли можеш да се включиш в едно незабравимо и пленяващо магията Дунавско приключение – фестивала „Огненият Дунав”. В продължение на седмица концертите, спектаклите, изложбите, емоциите и изненадите ще изпълнят дните ти тук. Ако притежаваш спортен хъс, участвай в състезанията във водата, част от празника на реката. Ако си кулинар, не пропускай конкурсът за най-вкусно приготвена рибена чорба. Или просто се наслади на звуковото, светлинно и огнено шоу над реката.
Усети по неповторим начин красотата и уникалността на хилядолетния град.
Слънцето бавно се спуска на запад. Туристическа 

Таня Кръстанова

Add comment

96 − 91 =