Cherga BG

Мадарският конник светва и запява

Madara-2Българската светиня – Мадарският конник, ще свети през нощта и от него ще звучи музика. Това разказа пред медиите Даниел Руменов, директор на Историческия музей в Шумен. Целта е обекта да бъде оборудван с мултимедия.

Проектът все още е на ниво идея, уточни Руменов. Той смята, че предложеното от екипа му ще направи мястото по-привлекателно за посетители.

„От много отдавна следим скалата, на която е изсечен конника и тя не е мръднала“, успокои историкът по повод появилата се информация, че тя се е напукала.

„За щастие валежите също не създават проблеми върху варовиковите скали. Състоянието на паметника е добро, целта е да го направим по-атрактивен и да подобрим визията му“, каза още директорът на Шуменския музей.

Много музикални звезди се включиха в кампанията за набиране на средства за опазване и реставриране на Мадарския конник. На 31 май, тази година, ще има концерт в столичната зала „Арена Армеец“, а събраните средства ще бъдат насочени за благородното дело.

Грандиозният благотворителен концерт е част от национална кампания, чиято цел е подпомагане на паметници на културата, които се нуждаят от реставрация поддръжка.

Кампанията е подкрепена от Министерството на културата, министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта и Столичната община.

Фондация „Черга“ също подкрепя благородната кауза. Повече за паметника тук

Antoaneta Peeva

Add comment

+ 39 = 43