Cherga BG

Мадарският конник – глобален символ на България

01
Мадарският конник символизира създаването на Българската държава

Уникален исторически, културен и природен феномен, Националният историко-археологически резерват “Мадара” е събрал в едно богата история, разнообразие от археологически паметници, красива природа и единствения в Европа скален релеф – Мадарския конник, обявен от ЮНЕСКО за паметник със световно значение. Тук са открити следи от култури на различни племена и народи, населявали Мадара от V хил. пр. Хр. до XV век.

Мадарският конник е открит за науката от Феликс Каниц през 1872 г. Мадарските скали носят магнетична сила и много преди неизвестният майстор да извая своя шедьовър, бликащата и до днес вода е ваяла върху скалите причудливи форми. Съдбоносното значение на историческите събития поражда идеята за създаването на релефа на непристъпно място, високо над всекидневното и временното.

Върху отвесната скала е изсечена грижливо триумфална сцена, представена с подробности и изпълнена със символи. Това е символична ловна сцена, в която ловецът е триумфиращ владетел. Лъвът лежи прободен от копието на владетеля точно над шията, а след него тича куче. Силният неприятел е победен, а конникът е в уверен ход напред. Според специалистите това е символ на победа на български хан и на мощта на утвърждаващата се българска държава. Врязаните около конника надписи на гръцки език свързват Мадарския конник с трима български ханове – Тервел, Крумесис и Омуртаг (VІІІ – ІХ в.) и поставят началото на писаната българска история. Мадарският релеф повече от всеки друг български паметник символизира създаването на Българската държава. През 2008 г. Мадарският конник е определен за Глобален символ на България.

 

Таня Кръстанова

Add comment

12 − 4 =