Cherga BG

ЛОВЕЧ – МЕЖДУ МИНАЛОТО И СЪВРЕМЕННОСТТА

 Върху неподготвения посетител Ловеч въздейства  като високооктанов концентрат, чрез богатите исторически пластове и плавното преливане на минало в съвременност.

Всичко тук е пълно с живот – възрожденският „Вароша”е жив, обитаем квартал, с много заведения, къщи за гости, магазини, музеи и кътчета за отмора. Извисява се и Ловешката средновековна крепост, която през нощта е интересно осветена. За нея е разработено и светлинно шоу, често се представят и живи картини.
Ловеч е лесно достижим град за туриста, намира се в центъра на страната и е удобен за посещение, защото тук се пресичат важни пътища в четирите посоки. Още древният римски път “Виа Траяна” е минавал оттук, следи от него и днес личат.
Ловеч е познат като „революционната столица на Левски“, като „град на люляците“, като спортен град. Освен това е компактен, можем да го наречем бутиков град, който е лесно обходим пешком. За един уикенд може да се види, усети, преживее, както и да се научи много. И всичко това без излишно изморяване. Но ако искате да стигнете по-дълбоко, в същината, ще трябва да отделите повече време и усилия.Ловечловеч
Градът е сред най-древните селища у нас, още от каменната ера, следи са открити в пещерите южно от града. Историческият музей пази важни експонати от тези минали епохи. Следи са открити и в известната Деветашка пещера, една от най-големите в Европа. През вековете Ловеч е бил важен духовен център. Известна е ролята на преписвачите на книги в някогашния манастир „Ястреб“.Талантливият учител Панайот Пипков пише тук музиката на химна „Върви, народе възродени“. Има силни традиции в образованието, оперетното изкуство, самодейността, оттук са тръгнали много професори, писатели, режисьори, актьори. Информация за тях се пази в музеите, библиотеката, държавния архив.
Новият катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ отсега се очертава като притегателен център. Той е забележителен като мащаб, с архитектурата си, с хубавите полилеи, фрески и иконописи. И най-вече – това е жив религиозен център, за което заслуга има Ловчанският митрополит Гавриил.
Голям плюс е разположението на града сред прекрасни природни дадености – виждаме как Балканът плавно слиза към равнината. Ако влезете от юг, ще видите меандрите на река Осъм, как тя се извива покрай скалните венци на хълма „Стратеш“, как извисява се средновековната крепост и паметникът на Апостола. Долу покрай реката се извива алея „Баш Бунар“ с много извори, детска площадка, ресторант, пещери. В красивия парк „Стратеш“ се намира вторият по големина у нас зоопарк, който тепърва ще става още по-модерен.
Тази година Ловеч отбелязва 830 години от въстанието на Асен и Петър, градът е един от центровете на националното честване на 180 години от рождението на Васил Левски, люляковият град ще празнува и 140 години от Освобождението на Ловеч.
Сред важните културни събития са и традиционни празници като 11 май – Ден на Ловеч, 24 май, Цветница, Люлякови музикални тържества, Ловеч Рок фест и други.
Заповядайте

Ivan Lachev

Add comment

59 + = 68