Cherga BG

Локомотивът Баба Меца ще ни вози по Лазаровден по маршрута София-Черепишки манастир

baba-mecaНай-мощният в Европа парен локомотив Баба Меца ще ни вози по Лазаровден и Цветница по живописни маршрути, съобщиха от БДЖ.

15-тонната машина ще предложи две атракционни пътувания от София до Кюстендил и обратно до Черепишкия манастир. На гарата в Кюстендил пътниците ще бъдат посрещнати от гидове, които ще помогнат на всеки гост да се отправи към забавление, което го интересува.

Парният локомотив от серията 46.03, е най-мощният в Европа, а неговата колоосна система по формулата 1-6-2, проектирана от български инженер, е уникална за света.

Локомотивът е построен през 1931 г. в Полша. На него, в продължение на три години, като огняр работи поетът Никола Вапцаров. След 55 години неспирна работа, Баба Меца е оставена да отпочине. Локомотивът е възстановен от машиниста Ангел Алексиев. Заедно с двама помощници, го връщат на релсите, и от 2015 г. отново вози влакови композиции.

Машината е наричана гальовно Баба Меца заради огромните си размери и изключителна тяга. Върху неговите 150 тона се упражняват 90 тона спирачна сила.

В цял свят пътуването с ретро локомотиви и вагони е сред най-скъпите преживявания, защото изисква огромен енергиен и трудов ресурс, а поддръжката на старите състави е несъизмеримо по-трудна от всякакъв друг вид ремонтна дейност.

У нас цената на билета за отиване и връщане със запазено място е 43 лв. Двупосочен билет до Черепишкия манастир е 31 лв. Билетите могат да бъдат закупени от каси на гарата в столицата.

Влакът ще спре на Радомир, където за половин час Баба Меца ще бъде „нахранена“, тоест, технически обслужена и ще продължи към Кюстендил.

За любителите на природата са предвидени две спирки: на Земен (Земенски манастир) и на Скакавица, където се намира едноименният водопад.

Antoaneta Peeva

Add comment