Cherga BG

Лечебен извор лекува с 24-каратово злато

Лечебеният извор край берковското село Балювица може да лекува болести. Водата минава през златна жила и месеци наред не променя вкуса си, разказват местните. По техни думи помагала при проблеми с очите, стомашно-чревни неразположения и заболявания на нервната система.

Село Балювица е известно с лековитото си кладенче, за което има куп истории и свидетелства, че цери очни заболявания. До аязмото се стига по криволичеща пътечка, последните метри от която представляват дървено мостче.

Изворчето съществува от векове, но след земетресението във Вранча през 1977 г. е било затрупано от скали. По думите на местни хора, постепенно камъните са се наместили и водата бликнала отново.

Кладенчето е облагородено през лятото на 2005 г. В местната управа има и сертификат за него. Водата е полезна заради съдържанието на магнезий. Лекува най-вече очите, заболявания на нервната система, стомашно-чревни проблеми. Има обаче и друг ефект, защото от нея изчезват пърхотът и разни петна по кожата.

Изцелени хора са окачили на скалите над изворчето икони на Св. Богородица и Исус Христос, в знак на благодарност, както и мраморна плоча с надпис „Лековно кладенче“. Водата не променя вкусовите си качества месеци наред.

Има предположение, че изворът минава през златни жили и съдържа в себе си 24-каратов метал. Преди години иманяри изровили околността, но вместо съкровища намерили книги. Местните разправят, че след пиене на вода от изворчето се усилва апетитът.

Килийното училище на повече от 500 г. тъне в разруха в берковското село Балювица. Просветното средище е най-старото в област Монтана и е оставено на произвола на съдбата. Преди десетина години е направен опит за обновяването му, за който обаче свидетелства само табелата за произхода на вложените средства от правителствената програма „Малки проекти в подкрепа на регионалното развитие – 2004 г.

Килийното училище е опасано от реките Манастирска и Бакировец, които се сливат в една. На броени метри от него е храмът „Св. Троица“ …

 

Antoaneta Peeva

Add comment

2 + = 8