Cherga BG

“Културният туризъм е индустрията на Велико Търново” – интервю с Даниел Панов, управител на Общинска агенция по туризъм

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Г-н Панов, как премина тазгодишното Международно изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново?
– Изложението беше много успешно. Тази година то събра над 250 участници, сред които туристически представителства от Аржентина, Индонезия, ЮАР, Франция, Испания, Република Корея и много други страни с традиции в туризма. Представени бяха и интересни български проекти, нестандартни туристически продукти и креативни идеи, съобразени със спецификата на различните региони. Мисля, че търсенето и показването на специфичното, чрез създаването на оригинални туристически продукти – анимации, атракции и други, е една от тенденциите в туризма, която напоследък се налага и у нас.

Как агенцията спомага за развитието на културния туризъм във Велико Търново?
– Вече осем години работим активно в тази посока. С общи усилия успяхме да наложим нашия град като столица на културния туризъм. Велико Търново и регионът предлагат уникално богатство от културно-историческо наследство и възможности за алтернативен туризъм. Велико Търново се гордее с древното си минало и съхранявайки и популяризирайки го, превръща културния туризъм в своята индустрия. Велико Търново винаги е сочен за пример като дестинация, която системно се грижи за привличането на туристи. В ход е реализирането на мащабен проект по ОП „Регионално развитие” за 6 750 000 лв. за изграждане на мултимедиен посетителски център с 30 силиконови фигури, в който ще бъде визуализиран животът на различните социални слоеве във Второто българско царство. По този проект нова визия ще придобие площадното пространство пред крепостта Царевец, ще се реставрира Владишкия мост в кв. „Асенов”. За първи път, по време на изложението представихме новата атракция – миниспектакъла с ритуално затваряне на портите на крепостта Царевец, създаден по идея на нашата агенция. Стремим се да обогатим културния афиш, да предложим нови атракции и продукти, с които да удължим туристическия сезон и да привличаме повече посетители. Един от приоритетите ни е развитието на фестивалния туризъм. Сега подготвяме първото издание на фестивал на атрактивните изкуства (28.09-2.10). В него ще бъдат обединени театрални и куклени спектакли, концерти, светлинни и лазерни шоу програми и др. Амбицията ни е да получим статут на фестивален град под егидата на ЮНЕСКО и да се преборим за европейска столица на културата през 2019 г.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Кои забележителности и атракции бихте препоръчали на читателите ни?
– Велико Търново отдавна вече не се отъждествява само с крепостта Царевец. Голям интерес предизвиква Самоводската чаршия, която е превърната в център на традиционни българските занаяти. “По Божиите стъпки” пък е наречен маршрутът, който обединява средновековните църкви в Търново и близките манастири. Един от забележителните обекти е храмът-чудо от XVI век “Рождество Христово” в Арбанаси, където могат да се чуят ортодоксални песнопения. Една от най-големите ни атракции е аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина”. Близо до Велико Търново е Лясковец, където в подземието на най-старата винарска изба се предлагат за дегустаця пенливи билкови вина. Подобна атракция предлага и лясковския манастир “Св. Св. Петър и Павел”. За по-широко популяризиране на културно-историческото ни наследство в чужбина създадохме и първата в страната онлайн система за резервации BOOKING ENGINE. В тази посока трябва да бъдат насочени усилията на всички в нашия бранш, а и на държавата, защото туризмът ни се нуждае от световна реклама.

Add comment

86 + = 92