Cherga BG

Културният и поклонническият туризъм – новата притегателна сила на Област Перник

Интервю с г-жа Ирена Соколова,
областен управител на област Перник
Ирена Соколова e била народен представител от ПП ГЕРБ в 42, 43 и 43-то Народно събрание.
Зам.-председател на Комисия по културата и медиите, член на Комисия по образованието и науката и член на Комисия по вероизповеданията и правата на човека в НС. В периода 2014-2015 г. и от 2017 г.  до момента е областен управител на област с административен център град Перник. Наградена с отличието „Областен управител на годината”.

 

Перник и областта са сред местата в България, където са забележими темповете на развитие във всяко отношение – инфраструктурно, социално, културно, туристически. Бихте ли очертали основните причини за този подем?
Област Перник е разположена в западната част на България и включва 6 общини – Перник, Радомир, Брезник, Земен, Трън и Ковачевци. Действително е една привлекателна дестинация за заселване, за бизнес, за туризъм. Природните и географските характеристики на региона са значим наш ресурс. Заедно с това, общите усилия на държавата, местните власти и бизнеса дават възможности да се развиват нови инициативи, да се укрепват съществуващи производства, да се валоризират ценните ни културни пластове. Близостта със столицата, както и добрата комуникация и отлично уредената среда за живеене дават възможност на хората да се чувстват добре тук.

Област Перник започва успешно да развива културен и поклоннически туризъм. Какви са предпоставките за това?
На територията на Област Перник са запазени всички обичаи и традиции, които има нашият християнски род. Заедно с тях успешно съчетаваме съвременния начин на живот с усещането, че връзката с корените ни дава най-добрата сила да вървим напред. Всички ние имаме нужда да усещаме основанието на миналото в себе си. Областта притежава едно несметно богатство – множеството църкви, манастири и места за духовно поклонение, дали основание на изследователите да ни наричат „малката Света гора“. Изключително удовлетворена съм от плодотворното ни партньорство с местните общности и с Българската православна църква, което получава финансовата подкрепа на правителството, за да имаме като резултат многото на брой реновирани църкви и манастири в област Перник.

Това, което възстановихме през изминалите години, като архитектура и инфраструктура, дава своите покълнали семена. Все повече хора се възползват от новите възможности за културен и поклоннически туризъм и едновременно с това опознават красотите на областта, в която живеят и която сякаш е била непозната за тях.

Тази година, в разгара на лятото, ще се проведе Църногорският събор, за който сте обявили изключително богата програма. Бихте ли очертали акцентите!

След огромния успех и рекордния брой посетители на първото си провеждане, тази година се задава второ издание на събора (12, 13, 14 юли). Патрон на събитието е негово светейшество Патриарх Неофит. Очакваме и много официални гости. Смятам събора за единствен и неповторим, защото организацията и провеждането му са плод на усилията на много различни общности и институции, събрани около станалия емблематичен за нашия край Църногорски манастир. Мисля, че намерихме успешната формула за просперитета на всяко начинание – обединението на държавата, местната власт, бизнеса, културните общности и църквата.
Отваряме събитието с научен форум, който поставя акцент върху важна тема – Храната на бъдещето. Ще зададем темите за биологичното и екологично земеделие, но заедно с това ще поговорим за духовната храна, която приемаме, която търсим и от която имаме нужда все повече. Защото духовната обител не е нещо откъснато от нашето ежедневие. Тя е както вътре в нас, така и място, на което всички заедно можем да се съберем.

Add comment

96 − 88 =