Cherga BG

КУКЕРСКИ КАРНАВАЛ „СИРНИЦА“ ИЛИ СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ

20080930085444_img_2351 Много почитан обичай в Челопеч е „Сирница“ или Сирни заговезни, известен още като кукерски празник.
Отколешна е традицията в Челопеч да се чества „Сирница“. Тя започва от Местни заговезни и продължава една седмица – така наречената Сирна неделя.
При кукерския обичай се изпълняват два основни елемента – обхождане на селото и обредното заораване и засяване. Когато обхождат Челопеч кукерите непрестанно гонят, плашат и разсмиват жителите и гостите на селото. Стремят се да защитят момите и младите жени, да потъркат ушите и да “цапнат” с чернилка ергените.
Обредите, които изпълняват кукерите със заораването са тясно свързани с трудовата дейност на хората и надеждата им плод от ниви и градини. Тяхното клатушкане символизира натежалите от зърно класове, падането на земята означава тежка жътва през годината. А боричкането и търкалянето носи здраве и успех в труда, звъна на хлопатарите пропъжда болестите и лошотиите, които спохождат хората.
По залез слънце, когато замлъкне и последния звънец, край къщите лумват огньове и започва въртенето на гурелешките. Откакто съществува, човечеството вярва в магическата и очистителна сила на огъня и затова вечерта около него се захваща обредно хоро.
Младите семейства отиват при родителите си, за да си вземат прошка и да си пожелаят “леки пости”, защото “заговявам” означава “започвам да постя” – от утре та чак до Великден. Около богатата трапеза е весело за всички и особено за малките, защото започва ламкането. На червен конец от тавана на трапезата стопанинът завързва бяла халва. Залюлява я покрай насядалите деца и всяко се стреми да хване халвата и си хапне от нея. Конецът след ламкането се съхранява от стопанката , която го връзва на опашката на кравата, за да си има две теленца.
Сирни заговезни – ламкането на халвата, въртенето на оратниците (гурелешките) позволяват на стопаните да си отпуснат душата за раздумка и песен. А пожеланията за здраве и дълголетие са взаимни. „Сирница“ привлича мало и голямо с неповторимото си богатство от багри и звуци на всички участници и публика. Челопечани с нетърпение очакват всяка година кукерския празник, който прераства в истинско неподвластно на времето народно веселие. Челопешките кукери са обичани и харесвани, участват в различни национални фолклорни фестивали и жънат множество награди. Те прославят името на Челопеч и са наша запазена марка и визитна картичка за пред света. 20080930085548_img_2353

Таня Кръстанова

Add comment

9 + 1 =