Cherga BG

Копривщица: да се завърнеш в бащината къща

5За повечето българи Копривщица е като завръщане у дома – към корените на българското, към славното минало, към будния, патриотичен дух на Възраждането ни. Като културно-просветен център по това време, градът дава на България видни просветители, книжовници, революционери, политици. Освен дом на гениалния поет Димчо Дебелянов, автор на стихотворението „Да се завърнеш в бащината къща“, възрожденското градче е родно място и на други родолюбиви българи, чиито къщи са превърнати в музеи – Георги Бенковски (ръководител на Априлското въстание), Тодор Каблешков (апостол на Априлското въстание, автор на Кървавото писмо), братята Любен Каравелов (национален герой и писател) и Петко Каравелов (влиятелен политик след Освобождението). Тук през 1837 г. отваря врати второто в страната взаимно училище, а през 1846 г. е открито първото у нас класно училище. Преди дни в изцяло ремонтираната му сграда отвори врати и жив музей /повече за него на стр.5/.
Според писателя и политик Захари Стоянов: “Копривщица е била цели векове република без сенат и министри, без харти и президенти, десет пъти по-либерална от френската и сто пъти по-демократическа от американската”.
Градът има съдбоносно значение за българската история. Тук, на Калъчевия мост, гръмва първата пушка срещу турските поробители, с което е поставено началото на Априлското въстание, довело до Освобождението на България.Kableshkov
Повечето къщи в града са шедьоври на възрожденското изкуство. Градът е обявен за музей и за архитектурно-исторически резерват.
Сред най-ценните паметници на българската възрожденска архитектура са музеите „Ослекова къща“ и „Лютова къща”. Къщите впечатляват с красива архитектура, изящна стенописна украса и дърворезба. Обзавеждането им отразява бита на заможно копривщенско семейство.
Дирекцията на музеите в Копривщица е най-голямата културна институция на територията на общината. Тя стопанисва и родолюбиво съхранява и популяризира богатото културно-историческо наследство на възрожденския град. Предлага обходни маршрути из града с екскурзоводи на английски, руски, френски и немски; туристически еко маршрути из околностите и до други исторически обекти в района; организира традиционни български фолклорни ритуали – сватби, родови срещи-, както и поетични вечери, научни конференции, изложби и други.
Работно време на музеите:
Зимно: 9.00 – 17.00 часа
Лятно: 9.30 – 17.30 часа

За контакти:
Дирекция на музеите – Копривщица, пл. „20-ти април” 6,
Тел. 07184/ 21-80; 30-29
E-mail: direkcia_muzei@abv.bg

 

Важни културни събития:

Direkcia na muzeiteПрез 2011 г. Дирекция на музеите насочва дейността си за организиране на две големи събития – 135 години от избухването на Априлското въстание и 160 години от рождението на Тодор Каблешков.

20 април 2011
Национална младежка среща на училища, носещи името на Тодор Каблешков, под надслов «Моето училище – моят патрон»

30 април 2011
Тържествена проверка-заря

1 май 2011
135 години от избухването на Априлското въстание
Ден на Копривщица

13 август 2011
Дебелянова поетична вечер

Add comment

88 + = 98