Cherga BG

“Концерт в лятна нощ” пред НДК директно от Виена

На 25 май Виенската филхармония кани отново любителите на класическата музика на ежегодния си „Концерт в лятна нощ“ на открито. По инициатива на Австрийското посолство тази година българските почитатели на класическата музика за първи път ще имат възможност да гледат концерта на голям екран на площада пред НДК. Началото е в 21.15 ч. Концертът ще бъде предаван на живо в рамките на Австрийски музикални седмици в партньорство с БНТ, Национален дворец на културата, Министерство на туризма.

Концертите са безплатни и се провеждат в приказния бароков парк на двореца Шьонбрун, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Премиерата на инициативата беше през 2004 г., а от 2008 г. тя се провежда под името „Концерт в лятна нощ“. Около фонтана на Нептун се събират обичайно около 100 000 души, за да се насладят на виртуозните изпълнения на Виенската филхармония. Целта на тези концерти е популяризирането на класическата музика. Всяка година програмата има определена тема. Този път проявата ще премине под мотото “Приказки и митове” и в нея ще прозвучат произведения на Дворжак, Чайковски, Рахманинов, Хумпердинк и Стравински. Виенската филхармония е включила и музиката на Джон Уилямс от филмите за Хари Потър като пример за успешна съвременна приказка.

Друга традиция е участието на световно известни диригенти и солисти. На диригентския пулт са заставали Зубин Мета, Валерий Гергиев, Лорин Маазел, Жорж Претр и Даниел Баренбойм. Диригент на тазгодишния концерт е Кристоф Ешенбах, a солистка – световноизвестната оперна певица Рене Флеминг. Германският пианист и диригент Ешенбах е роден през 1940 г. в днешния Вроцлав. От 2010 г. той е главен диригент на Националния симфоничен оркестър във Вашингтон и ръководител на Центъра за изкуства “Джон Ф. Кенеди”, носител е на “Грами” за 2014 г.

И тази година австрийската обществена телевизия ORF 2 и германската 3 SAT ще предават директно от парка Шьонбрун, а близо 70 телевизионни канала от цял свят ще го излъчат на запис. В случай че метеорологичните условия не позволят провеждането на събитието на 25 май, организаторите са предвидили резервен вариант на следващия ден.

 

Снимката може да бъде публикувана безплатно при посочване на авторските права:

©Richard Schuster

http://sommernachtskonzert.at/

 

Antoaneta Peeva

Add comment

86 + = 95