Cherga BG

Комплекс “Авшарян” представя градския бит в Шумен

РИМ Шумен, представя обзавеждането на местни къщи от края на ХІХ – 30-те години на ХХ в., като предметите са от фонда на Регионалния исторически музей

Временната експозиция “Градски бит – края на ХІХ – 30-те години на ХХ в.” в комплекс „Авшарян” е изградена на тематичен принцип . Представя развитието на градския бит в Шумен. Времевите й параметри са обосновани от наличния фонд на Регионалния исторически музей – Шумен, а именно след Освобождението – 30-те години на ХХ век.

Експозиция е разположена на два етажа. На първия етаж, в първата стая е експонирана „Трапезария”, като такава е имало само в къщите на шуменския елит. Представено е обзавеждане с разтегателна маса, обградена с дървени столове, бюфет, умивалня и други.

Във втората стая на етажа е разположена „Гостна”, мебелирана с маса, столове, бюфет, осветителни тела, килими. Както и  посуда – сервизи за хранене, прибори и други, украса на помещението – картини и други вещи, пресъздаващи духа на времето. Обособен е и музикален кът с пиано, което напомня и че Шумен е един от първите градове на музиката у нас.

В една от стаите на втория етаж е представена „Спалня”

с новите за времето си предмети на бита, а също така и кът за домакинята . Тук могат да се видят тоалетка, огледала, параван. Разбира се, скрин, като културните ценности, с които разполага музея. Вградените шкафове/гардероби са даденост в къщата и се използват като естествени витрини, наситени с облекло на жителите на Шумен, от посочения период.

В следващата стая от етажа, с културни ценности от фонда на музея е представен „Работен кабинет” на шуменски индустриалец и търговец. Съответната мебелировка, отговаряща на положението на виден шуменски гражданин. Интерес представляват писалище, пишеща машина, мебели за посрещане на клиенти, закачалка, килим, преспапие, мастилници и други.

На същия етаж от къщата се намира и кьошк /отворена, но покрита част на къща/ . Естествено затворен и отделен от стаите и коридора, с красива гледка в три посоки, той се използва за почерпка на гостите в къщата. Мебелиран е с предмети, които отговарят на духа на представения период. На посетителите се поднасят комплиментите на домакините – сладко, кафе, вода, ликьор, които пренасят гостите в духа на отминалата епоха.

Комплексът разполага и с дворно пространство,

което е разделено на две и се използва за работа с деца и студенти по различни образователни теми, свързани с българската история. Пространството е подходящо за различни музикални прояви. Организирани от музикалните паралелки на шуменските учебни заведения, а също и от гостуващи музиканти. Възможни са и представяния на живи картини от Шуменските родолюбиви клубове, свързани с епохата от Освобождението до 30-те години на ХХ век.

 

Биляна Котева

Add comment

51 + = 58