Cherga BG

„Бандитска опера“ – първообразът на мюзикъла вече и на българска сцена

BanditskaOpera-plakat-maluk-2 Преди броени дни в театър Българска армия се състоя премиерата на „Бандитска опера“ по пиесата на Джон Гей. Постановката се занимава със съдбата на прословутия разбойник Капитан Макхийт или Маки Ножа (Веселин Анчев), пословично известен със своя ловък ум и сръчни ръце. Образът на Маки става нарицателно за престъпника с бели ръкавици, емблематичен знак за „едрата риба”, която винаги се измъква безнаказано. В „Бандитска опера“ са пресъздадени структурите на престъпността в съвременния й градски вид. Виждаме как бандитските среди се смесват все повече с обществото до степен, в която е трудно да се разпознае кой е от страната на закона е и кой го прекрачва. Размиването на границата между лондонския „ъндърграунд”, средната и висша класа е сред проблемите, с които спектакълът ни ангажира.

Сред останалите персонажи, които се появяват на сцената с шеметни изпълнения са: Мирослав Косев и Антоанета Добрева – Нети, като г-н и г-жа Пийчъм, Веселин Ранков – шериф Сам Браун, Радина Кърджилова – Лора и други бандити, които вилнеят на сцената на театъра.

Кабаретното настроение се допълва от песните, изпълнявани от актьорите и акомпанирани от „Бандити бенд” – Дони, Коцето-Калки и Мишо Шишков.

Постановката на режисьора Николай Ламбрев – Михайловски е по известната пиеса на Джон Гей, написана още през далечната 1728 година и е първият театрален хит в историята на сценичното изкуство. С нейната поява на Лондонска сцена през 1728 г. касите на театрите се „пукат по шевовете“, отключват се така популярните днес интервенции в живота на артистите от страна на медиите и рекламната индустрия. Успехът преследва тази творба и нейните герои неизменно вече три века.

Програмата за следващите представления в театър “Българска армия” може да видите на адрес:  http://www.tba.art.bg/

Add comment

56 − 46 =