Cherga BG

“Ключът към успеха е вярата в собствените сили” – Красимир Ганчев

krasi_ganchevЛицата на успеха могат да бъдат срещнати навсякъде около нас. Все повече млади и талантливи българи се завръщат от своето пребиваване в чужбина, за да пренесат добрите практики и умения, научени от техните чуждестранни колеги. Други, запазвайки цялата си любов и желание, остават в България и влагат целия си потенциал и умения за развитието на страната ни. Един от тях е Красимир Ганчев, 29-годишният директор на Nokia – България, които се срещна с нас, за да разкаже повече за “Пътя на самурая”, какво е да работиш в международна компания като Nokia и каква е формулата на успеха.

Как протича един ден на Красимир Ганчев?
Това е труден въпрос. Работният ми ден започва от предишната вечер с прецизно планиране на задачите. В това отношение много полезен за мен е комуникаторът (Nokia 9300 – бел. ред.). Имам чувство, че остана ли без него дори и един ден, все едно съм без ръце. Сутрин започвам работа не по късно от 8 ч. и приключвам към 21- 22 часа. Обядвам много рядко. Също така не пия кафе и алкохол. Понякога продължавам да работя до след полунощ, особено ако има спешни проекти. Най-приятни са моментите със семейството ми, както и релаксирането чрез различни спортове.
Това, което ме зарежда всяка вечер, е мисълта, че на сутринта ме очаква един изключително динамичен ден, включващ срещи с много и различни хора и непрекъснато движение. Мисля, че ако остана и един ден задълго само зад бюрото си, ще се почувствам нещастен.

Какво е чувството да работиш за престижна международна компания като “Nokia”?
Работата в “Nokia – България” е изключително динамична. Не съществуват наложени стандарти, работим до завършване на проекта. Екипът ми се състои от осем души. Работим и с 16 подизпълнителя, което сумарно прави 100 човека, осъществяващи проектите на Nokia в България и на Балканите. Нашият офис е регионален център на Балканския полуостров и поради тази причина доста често ни се налага да пътуваме до съседни страни като Румъния и Македония.

Как поддържаш своя тонус?
Със спорт. След като е приключил работният ми ден се заемам с тренировки в къщи. Имам домашен фитнес-център, както и личен аресенал от различни оръжия – пистолети, пушки и самурайски меч. Често се шегуваме със съпругата ми, че сме готови за отбрана. В свободното си време практикувам едно от най-древните бойни изкуства наречено Иайдо, което в превод означава “Пътят на меча”. Иайдо е най- древното бойно изкуство на самураите, от което са произлезли бойните стилове като Карате, Таекуондо, Джудо и много други. Независимо, че Българската федерация по Кендо и Иайдо популяризира този спорт само от година и половина, той вече намери много последователи. Самият аз съм зам.-председател на Българската федерация по Кендо и тази година ще водя националния отбор по Иайдо на европейското състезание, което ще се проведе в Болоня. Надявам се да успеем да спечелим медали и за нашата страна. Имам голямата амбиция да помогна за развитието на този спорт в България. Често посвещавам уикендите си на разходки в планината. Преди няколко години, докато работех за друга компания, практикувах и скално катерене. За съжаление обаче вече “упражнявам” само ходене, въпреки че не ми липсва желание отново да продължа с катеренето.
Опитвам се от няколко години насам да си поставям “спирачки”, да туширам този младежки ентусиазъм, с който работих години наред. Защото в момента изповядвам едно златно правило: човек работи усърдно и почива усърдно само ако иска да е успешен! Минаването в двете крайности със сигурност не води до нищо добро. В това отношение се опитвам /не само аз, а и колегите ми/ да използваме съботата и неделята “по предназначение”.

Екипът на “Nokia – България” изповядва ли философията на “Пътят на самурая”
От осем души, трима тренират бойни изкуства. “Пътят на самурая” е философия, която представлява духовен оазис за мен и за всичките ми колеги. Моралните принципи, които следваме по време на работа, са съвременно отражение на древните принципи на самураите. Без да коментираме на глас, стремейки се да бъдем етични бизнесмени и социално отговорни граждани, ние несъзнателно следваме пътя на самурая. Мотото на нашия офис е “Сила и чест” – сила, когато побеждаваме, и чест –
когато губим. В този смисъл моите колеги и аз самият, следвайки тези принципи, ставаме част от една много интересна обществена прослойка, следваща свои етични правила и бизнес кодекс.

krasi_ganchev1Асоциираш ли се по някакъв начин с имиджа на Nokia?
Може би ще прозвучи нескромно, но до голяма степен специфичният имидж на Nokia в България е създаден от моя екип. Преди да се появим на българския пазар компанията бе позната у нас единствено и само като производител на мобилни телефони. В последните няколко години “Nokia – България” успя да заслужи името на фирма, която е изключително етична, с положителен имидж, много морална и успешна. Всеки от нас се чувства горд, че работи за тази фирма. Разбира се, запазили сме своята индивидуалност, не сме се слели с фирмата, не сме влезли в “матрицата”. По скоро разглеждаме “Nokia – България” като наше дете, като продукт на усилията и вярата ни в успеха, създадена по образ на голямата корпорация, чиито опит успяхме да пренесем и в България.

Сподели, че голяма част от динамичния ти работен ден преминава в срещи. Какви технологични устройства улесняват твоя живот?
На първо място – моят комуникатор, които на практика представлява преносим компютър и притежава всички възможности на стационарно PC. Колата ми също е снабдена с много екстри – в нея мога да използвам Интернет, факс и различни типове комуникация, което ми позволява да работя по всяко време и на всяко място.

Каква според теб е формулата на успеха?

Безрезервна вяра в собствените сили и умения, непоколебима воля винаги да продължаваш напред, колкото пъти паднеш – толкова пъти да се изправиш. Както и приятелите, които са около теб. Това са хората, които ти помагат да вървиш напред. Не робувам на идеята, че и “сам войнът е войн”. По-скоро залагам на колективното начало по пътя на успеха. Моментът, в който самият ти повярваш в себе си, това чувство – се предава и на околните и по този начин все по-лесно вървиш напред.

Add comment

+ 51 = 52