Cherga BG

Кино на открито и изложба – 2 в 1

В петъчната вечер софиянци ще имат възможността да гледат кино на открито и изложба в рамките на едно специално събитие. Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство и София Филм Фест със съдействието на Австрийското посолство се обединяват зад обща инициатива, която предлага на аудиторията специално преживяване – кино на открито и изложба в една и съща вечер!
„Шърли: Представа за реалност“
на австрийския режисьор Густав ДойчКартините на Едуард Хопър
оживяват във филм

29 септември (петък) от 19.30 часа
Прожекция на открито зад музея
Бул. „Черни връх“ № 2

Вход – С В О Б О Д Е Н

Прожекцията ще  бъде на 29 септември (петък) от 19.30 часа, а музеят ще бъде отворени до 22.00 часа за посетители, които могат да разгледат и изложбата на Боряна Росса „Обогатен реализъм”.

За филма „Шърли: Представа за реалност”
Тринадесет картини на Едуард Хопър представят поредица моменти от живота на несъществуващата актриса Шърли, преплитайки се във впечатляващ синтез на изобразителното изкуство и киното, личната и политическата история.
Всеки откъс от професионалния и личния живот на Шърли от 30-те до 60-те години на миналия век си има точна дата. Времето винаги е 28 срещу 29 август в съответната година, а мястото се мени – от Париж, през Ню Йорк, до Кейп Код.
Освободената жена подлага на съмнение общоприетите роли в една връзка и размишлява над същността на театъра и политиката. Размислите й са представени като вътрешни монолози зад кадър. Всеки епизод започва с откъси от радиопредавания, които свързват личната история на героинята със значими събития от американската история (Голямата депресия, Втората световна война, ерата на МакКарти, ерата на Кенеди, Движението за граждански права).

Експозицията „Обогатен реализъм”
Изложбата е автобиографичен разказ, пресъздаден чрез живопис, фотография, обект, видео, рисунки и документация на авторски пърформанси. Коментират се въпроси за половата идентичност, сексуалността, социални теми като отчуждението, маргиналността и емиграцията.
„Възможността да видиш света през обектива на телефона си, например, и да взаимодействаш с дигитално генерирани места и същества (както в Покемон Го – може би най-популярното приложение на „обогатената реалност”) е също така експресивна визуална метафора за всички наши взаимодействия с технологиите и на това как те влияят на живота ни”, споделя художничката.
Боряна Росса е родена в София през 1972, живее и работи в София и Ню Йорк. Работи в областта на пърформанса, филмa, фотографията, дигиталните изкуства, прави собствени кураторски проекти. Заедно с Олег Мавроматти основава група Ултрафутуро през 2004, с която участва в множество международни изложби.

 

Биляна Котева

Add comment

28 + = 31