Cherga BG

Как ще отбележим “Часът на Земята” в България?

4878725Днес, в 20:30 ч., светът отбелязва „Часът на Земята”. За десета поредна година милиони хора в над 170 държави по света символично ще загасят светлините в домовете си за час, за да изразят съпричастността си с каузата – опазване на планетата Земя. Това е най-голямата световна инициатива на Световния фонд за дивата природа, която цели да ни напомни, че използваме доста ресурси, които можем да си спестим, за да опазим природата чиста.

Мотото на инициативата в България тази година е: “Загаси светлините, отвори очи за планетата”.
 
“Часът на Земята” вече е започнал в Азия, в Япония и Австралия. Близо 200 страни се включват всяка година. Навсякъде се гаси осветлението, за да се покаже, че темата за климатичните промени е много сериозна, а хората по света са пряко засегнати.
 
У нас приблизително 100 общини, както  и най-емблематичните сгради в София и другите градове също ще загасят фасадното си осветление днес.

“Тази година заради изборите имахме питане можем ли да го направим. Да, можем да го направим за един час символично в 20:30 ч. довечера. Също така хората могат да дойдат пред Народния театър в София, където традиционно се събираме. Ще има факелно шествие, акустична музика и много интересни млади хора, ще рисуваме със светлини. Радваме се, че след 10 години се самоорганизират”, казва Георги Стефанов, експерт по промени в климата в природозащитната организация WWF. 

Той говори и за това, което всеки един може да направи като например “смяна с енергийноефективни електроуреди, смяна на енергийноефективни осветителни тела, разнообразяване на транспорта и придвижване по различен начин, рециклиране на отпадъци, садене на дървета, опазване на природата”. Много важно е, според него, ангажирането на децата ни, приятелите ни със съпричастие и участие по темата. Не на последно място трябва да помислим за подкрепа на т. нар. “зелени политики”, които присъстват в европейското политическо пространство от сравнително скоро, но които са съобразени с нуждите на планетата.

Източник: Дарик нюз

Antoaneta Peeva

Add comment

− 1 = 1