Cherga BG

Йорданка Фандъкова: “Скоро ще покажем истинското лице на София”

Church_of_St._George,_Sofia_E1
Тя е красива, чаровна, устремена, работохоличка. Жена с необикновена харизма, обаятелна личност, каквато рядко се среща. Жена, на която можеш да се възхищаваш, дори да не я познаваш. А опознаеш ли я, със сигурност остава в сърцето ти. Тя е Йорданка Фандъкова – единствената досега жена-кмет в 130-годишната история на Столична община. Посреща ни в просторния си кабинет с усмивка, макар и със силна настинка. Извинява се, че не е “за снимки” и започваме разговора.

Сравнително отскоро сте кмет на Столична община. Свикнахте ли вече с новата позиция, макар че преди това бяхте заместник-кмет?

Общината като институция не ми е непозната. Четири години работих тук в екипа на господин Борисов, чиито ангажименти като кмет ми бяха известни. Така че не бих казала, че има някакви изненади за мен. Определено динамиката е изключително голяма, отговорностите са много и напрежението е постоянно. От друга страна, това, че познавам работата, познавам екипа, ми помага да мотивирам тези хора да работим заедно и да постигаме добри резултати.

232770332163

Какви са Вашите приоритети в работата през 2010 година?
Миналата седмица приехме бюджета на Общината за 2010 година. В него много ясно са формулирани основни приоритети и по-важното – възможностите за тяхното реализиране. За мен обаче много съществено е да можем да продължим всички започнати вече проекти, които са изключително важни за столицата. Между тях са строителството на метрото, завода за битови отпадъци, нови детски градини и други, за които вече има осигурено финансиране. Важни приоритети също са екология, образование и културно-историческо наследство – нещо, което имаме възможност да развием в близките години и с това още повече да привлечем интереса на туристите и чужденците.

И какво по-конкретно правите именно в тази посока – превръщане на столицата в притегателна туристическа дестинация?
Това е една от любимите ми теми. На първо място започнахме реализирането на голям проект – реставриране на т.нар. римска улица – в отсечката между Булбанк и Народното събрание. Още когато започна изграждането на метрото разкрихме забележителни исторически находки в този участък, които продължаваме да укрепваме и възстановяваме. В тази връзка кандидатстваме по Европейските проекти, за да осигурим средства за по-нататъшната консервация и експониране на обектите. Ще работят екипи от археолози и се надявам в сравнително кратък период от време да покажем истинското лице на София от миналото. Малка част от това историческо богатство всички сме виждали в подлеза пред Президентството и Министерския съвет. Представете си какво ще се разкрие, след като излязат наяве и старинните сгради и разкопките в “римската улица”. Същевременно, при строежа на метрото в частта пред ЦУМ – по бул. “Мария-Луиза”, също се разкрива много интересна археология, която ще ни изненада, надявам се, много приятно след като завършат строителните работи. Тези обекти са много важни и не случайно за тяхното реализиране сме привлекли за наш партньор и Министерството на културата. Срокът за изграждане на метрото в тази част е краят на 2012 г. И друг много интересен обект, който не бих искала да пропусна – това е разкриване на подземното ниво (гробниците) на църквата “Света София”. Работата е в напреднала фаза и в скоро време ще представим резултатите пред медиите. Имаме намерение да превърнем “Света София” в ценен обект за културен туризъм.

Проблемите в работата Ви вероятно са много. Ще споменете ли най-съществените?
София е огромен град, тя е привлякла и продължава да привлича много хора, които живеят и се реализират тук. Столицата се посещава и от много чужденци. В този смисъл проблемите са ежедневни и винаги ще ги има. Надявам се, че ги решаваме. Въпросът е обаче да се реагира адекватно на всеки един от тях, да се търси подкрепата и на други институции, на държавата ‑ и това всъщност е моята задача. Целта е една – с общи усилия да направим нашия град по-хубав и привлекателен.

Няколко думи в личен план. Как Ви помагат, подкрепят най-близките Ви хора?
Без тях не бих могла да свърша нищо. Самият факт, че те се примиряват с моите непрекъснати отсъствия и поемат голяма част от задачите вкъщи, говори, че наистина получавам пълна подкрепа от семейството и от близките си. Разбира се, те самите са достатъчно активни, имат своите задачи и ангажименти. Така че проявяваме взаимно разбиране и се стремим да бъдем пълноценни в общуването си в моментите, когато сме заедно.000170116336

Имате малък внук. Остава ли Ви време да му се порадвате?
Всяка свободна минута всъщност отделям за него. Това е невероятна радост и когато се занимавам с него, не толкова помагам на дъщеря си, а самата аз си доставям изключително удоволствие.

В тази връзка, как си почивате?
Това е един от любимите ми начини за релакс. Ако ми остане друго свободно време, обичам да ходя на фитнес. Любимо занимание също е да ходя със семейството си на нашата вила. Купихме стара къща извън София, която възстановихме (и все още дооправяме!), където се чувствам изключително спокойно и приятно. Много обичам също да си стоя вкъщи, да домакинствам или просто да си почивам.

Обичате ли да пътешествате, кои са любимите Ви дестинации?
Обичам да пътувам. За съжаление, за момента мога да пътувам само служебно, което е свързано с ангажиментите ми и няма нищо общо с пътуването за удоволствие. Що се отнася до любима дестинация – нямам определени предпочитания. Всяко място за мен е интересно. Всяка страна, всеки град си има своята специфика и винаги ми е било любопитно и интересно да ги опознавам. Обичам архитектурата, с голямо удоволствие разглеждам исторически паметници, храмове, църкви. Навсякъде по света има прекрасни забележителности, които си струва човек да посети. За мен обаче най-прекрасните са в България, стига да можем да ги открием… Това съм установила след многобройните си пътешествия.
Трябва да се научим да обичаме и ценим нашата страна повече.

Вашите пожелания към софиянци, към всички българи?
Нека да бъдем заедно и да гледаме напред. Да обединяваме усилията си и да развиваме страната и градовете си, защото няма кой да го направи вместо нас. Не можем да чакаме някой друг да реши проблемите и да свърши работата ни. Само и единствено ние, с общи усилия и много труд, можем да допринесем за просперитета на България и на любимата ни столица.

Add comment

35 − = 30