Cherga BG

Изявени дейци на културата наградиха победителите в третия литературен конкурс на „Алеф”

Впечатляващият мащаб на надпреварата привлече на церемонията стотици почитатели на изкуството

Приносът на евреите в българската култура и изкуство от напълно непозната тема се превърна в близка и обичана за ученици от всички кътчета на страната ни. На 12 април 2016 г. в бургаската синагога, сега Художествена галерия „Петко Задгорски”, бяха връчени наградите на победителите в Третия литературен ученически конкурс „Изкуството е сцена, която размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната”, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Лауреатите, някои от които пропътуваха стотици километри, за да получат лично наградите си, бяха оповестени пред многобройна публика. Подкрепиха ги близо 40 други участници в конкурса – техни конкуренти от цялата страна.
Трудното задължение да отсее най-добрите от общо 90 есета по темата имаше авторитетното жури в състав: Михайлина Павлова- журналист в БНР и главен редактор на вестник „Еврейски вести” и на списание „La Estreya“, Румен Леонидов – поет, писател, издател на литературния сайт „Факел бг” и Асен Йорданов – разследващ журналист и директор на сайта Биволъ.
„Оценката на есетата наистина беше трудна, но и приятна задача. Прочетох прекрасни неща, написани красиво и възвишено, както могат да пишат само младите. Видях активната помощ на учителите, които са застанали до своите ученици, за да открият заедно миналото на българската култура, в която активно участие имат и българските евреи”, сподели затрудненията на журито неговият председател Михайлина Павлова.
Учениците са вложили страст и лични чувства, вникнали са в детайлите, извадили са на повърхността доброто у човека, доказали са, че чрез изкуството различията изчезват, че то е направило от българи и евреи една обща нация, която и днес продължава да заявява своя творчески гений по световните сцени. Това е общото мнение на оценяващите, които в затруднението си са излъчили повече наградени от обичайното. Обявени бяха 1 първа, 2 втори и 2 трети награди. Победителите получиха грамоти, книги и парични премии. Отличените есета ще бъдат публикувани във в. „Еврейски вести” и в сайтовете „Биволъ” , „Факел” и „Алеф”.
Първа награда бе присъдена на Детелина Станева от НУИ „Панайот Пипков” – Плевен. На второ място се класираха Теодора Данчева от Търговска гимназия Бургас и Гергана Иванова от Гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев” – Разград. Двете трети места заеха Мария-Магдалена Стоянова от ГРЕ „Г.С.Раковски” – Бургас и Виктория Димова от Тервел.
За отличното си представяне други 17 млади автори получиха специални поощрителни награди. За творби с особена литературна стойност свои награди връчиха литературното списание „Факел” и сайта за разследваща журналистика „Биволъ”.
„Щастливи сме, че толкова много деца последваха нашия стремеж към красота и толерантност и се докоснаха до изкуството и до приноса на еврейските творци в българската култура, извисили я до световните сцени, което ни прави горди като българи и като хора. Когато преди няколко години основахме Център „Алеф”, искахме да покажем, че нашите древни народи – българи и евреи имат общи корени, които се основават на човещина, култура, традиции. Многобройни са историческите доказателства затова, че тук винаги е имало разбирателство. Идеята на конкурса още в първото му издание през 2013 г. бе да докажем, че духът на толерантност живее и днес чрез младите хора. С всяка следваща година все по повече младежи се вълнуват от темата. Залата, в която връчваме наградите, става все по-пълна. Това е нашата най-голяма награда и ни дава увереност, че това, което правим, има смисъл.”, каза Алберта Алкалай, председател на Център „Алеф”.
Впечатлени от мащаба на конкурса, за церемонията по награждаването пристигна и малка делегация от организацията на евреите в България „Шалом”, водена от генералния секретар Йосиф Меламед. „Шалом” е един от дългогодишните партньори и спонсори на литературната надпревара, а през тази година с негово съдействие към идеята е привлечена една от най-утвърдените международни организации, които работят в защита на човешките и гражданските права ADL (Anti-Defamation League). Тук бяха и други дългогодишни партньори на конкурса – Златко Димитров – изпълнителен директор на «Слънчев бряг» АД, Димитър Караненов – собственик и управител на Гранд хотел «Приморец», зам. -областният управител Севдалина Турманова, директорът на ОДП Бургас Калоян Калоянов, поетът Недялко Йорданов, представители на местната и държавната власт, на РИО, на бизнеса, общественици и съмишленици, журналисти, хора от различни поколения и от различни етноси. В специален поздравителен адрес Посолството на Израел в България поздрави победителите и всички участници за смелостта им да приемат предизвикателството и да се включат в словесната надпревара.
От името на Община Бургас зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева увери, че администрацията ще продължава да подкрепя конкурса, защото той поощрява изявата на всички млади хора, които творят и имат какво да ни кажат.
Участниците в церемонията по награждаването имаха възможността
да се докоснат до изкуството на един от вдъхновителите на ученическите творби – изключителния Ицхак Финци. Актьорът пък разказа за своето вдъхновение – Бургас от края на 50-те години на миналия век и групата от творци-бунтари, потърсили и намерили новия вид театралност, който по- късно прониква и в другите градове на страната. Всестранен талант, със своята цигулка той поднесе и музикален подарък на зрителите си.
Чрез изпълнението на актьорите Мария Райчева и Любомир Желев от Куклен театър Сливен, които представиха откъс от драматизацията „Копче за сън”, оживяха и думите на големия Валери Петров, на когото са посветили есетата си много от учениците.
Грация и красота внесоха в тържеството девойките от балетната трупа на Недко Георгиев от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас.
Финалът на третия литературен конкурс на „Алеф” се превърна в незабравимо приключение за участниците му. Ден след връчването на наградите, те отплаваха с кораб за остров Света Анастасия. Това е един жест от организаторите към най-добрите млади творци – далеч от брега да затвърдят създадените нови приятелства и да получат вдъхновение за следващото издание на конкурса. Догодина Център „Алеф” ще ги покани в още една надпревара. За победителя тогава голямата награда ще е присъствието на седемдневен международен семинар в Израел, където младежите ще бъдат обучавани за бъдещи лидери на света.

 

1 2 3 4 5 9

Add comment

93 − 89 =