Cherga BG

“Изумен съм от прелестите на вашата страна“- Ставрос Августидис, временно управляващ посолството на Република Кипър:

Ставрос Августидис e роден в Никозия, Кипър на 13.04.1972 година. Женен е OLYMPUS DIGITAL CAMERAза Даниела Йоанидес и има едно дете. През 1995 г. завършва Университета в Аризона, където получава бакалавърска степен по Политически науки и икономика. През 1995 г. завършва Университета в Кент (Лондонски Център за Международни Отношения и Европейски Науки). В момента работи върху придобиване на степен Master in Business Administration, с акцент върху Обществения Мениджмънт от Хенли Колидж. Започва своята дипломатическа кариера към Министерството на външните работи на Кипър през 1997 година. Работил е в посолството на Република Кипър в Дамаск, Сирия (1998 – 2001) като Съветник и Консул. От 2002 г. до 2006 г. е Консул в Кипърското посолство в Атина, Гърция.
Работил също в отдел “Консулство и Протокол” и в отдел “Европейски съюз” към Министерството на външните работи в Никозия.

Откога сте посланик в България и какви са Вашите впечатленията от страната ни?

Временно управляващ посолството на Република Кипър в София съм от август 2006 г. Измина повече от година и трябва да призная, че аз и моето семейство сме изключително щастливи да живеем в тази красива страна.
Посетихме град Пловдив два пъти, Рилския манастир, зимните курорти Банско и Боровец. Изумени сме от прелестите, които предлага тази страна, нейния голям потенциал, гостоприемството на българите и дружелюбното им отношение към чужденците. Очакваме в близко бъдеще да открием още от прелестите на България.

Каква е приликата между нашата и Вашата страна и имат ли българи и кипърци общи черти?

Най-важната обща черта, която кипърците и българите имат освен религията и това, че страните са членки и отговорни партньори в Европейския съюз, е неоспоримият факт, че хората и от двете страни споделят едни и същи фундаментални ценности относно свободата и демокрацията и имат едни и същи цели.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Разкажете ни повече за Вашата страна?

Кипър е разположен в североизточната част на Средиземно море и според митологията е родното място на богинята на любовта и красотата Афродита. Островът е както древна земя с история и цивилизация на 11 000 години, така и млада, независима република от 1960 г. Неговото географско положение на кръстопътя на три континента – Европа, Азия и Африка и на пресечната точка на великите цивилизации е било един от факторите, които са оказали влияние върху развоя на историята на острова през вековете. Населението на Кипър е 793 100, от които 80,7 % са гръцки кипърци (включително арменци, маронити и хора от латинските нации), 87 600 (11 %) са турски кипърци и 66 000 (8,3 %) са чужденци, пребиваващи в Кипър. Населението не включва над 115 000 турски заселници, пребиваващи нелегално в турската част на Кипър. Основни градове са столицата Никозия, с население от 206 200 (в края на 2001 г.), която е в сектора, контролиран от правителството на Република Кипър. Разположена е приблизително в центъра на острова и е седалище на правителството, както и главен бизнес център. Турската инвазия през 1974 г. и превземането на 36 % от територията на острова буквално разделят столицата на две. След падането на Берлинската стена, Никозия остава единствената военно разделена столица в Европа. Вторият по големина град е Лимасол на юг, който има около 161 200 жители. Той е главното търговско пристанище на Кипър и важен туристически курорт. Ларнака е в югоизточната част на острова, има 72 000 жители и е второто по важност търговско пристанище на острова и важен туристически курорт. Пафос е на югозапад с население от около 47 300 (в края на 2001 г.) е бързо развиващ се туристически курорт, дом на второто международно летище на острова и атрактивно риболовно пристанище. В турската част, град Амохостос (Фамагуста), център на туристическата индустрия преди 1974 г., сега е град-призрак, изоставен през 1974 г., когато неговите жители побягнали от навлизащите турски войски. Градовете на Киренея (Киреня) – друг важен туристически курорт на северното крайбрежие и Морфу, разположен на важната земеделска площ на западна Месаория, са понастоящем населени изключително от турски кипърци и турски заселници, тъй като гръцките кипърци били принудени да напуснат домовете си през 1974 г. и да се придвижат на юг под заплахата на въоръжените сили на турската окупационна армия.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Каква е насоката, в която Вие и Вашето правителство работите за развитие на нашите отношения?

Основната философия на посолството на Република Кипър в София е да промотира, разширява и окуражава политическите, културните, икономическите и търговски връзки между Кипър и България.
Едновременно с това кипърската дипломатическа мисия се опитва да промотира целите и да защитава интересите на Кипър и неговите граждани в Република България. Ние се стремим да представим Кипър по начин, който ще накара всеки кипърец да се гордее. Посолството на Република Кипър в София помага също и на кипърски граждани и кипърски организации, които живеят, работят или посещават България.
Двустранните споразумения, подписани между двете страни, се отнасят до съдействие по отношение на широк кръг от сектори. Посолството работи и за да подпомага кипърските търговски интереси в България, а също така и двустранните търговски и икономически отношения. Използвам случая, за да подчертая нуждата от увеличаване на инвестирането между двете страни. Въпреки че Кипър има малък локален пазар, разположението му близо до залива и Европа, го поставя близо до един огромен пазар и това е нещо, което може да заинтересува българския бизнес. Посолството на Република Кипър в София промотира агресивно идеята за инвестиране на кипърския частен сектор в България. Кипър оценява България като пазар с голям потенциал и като надежден търговски партньор. Нашите две страни са партньори не само по принцип, но и на практика. Мога например да спомена ефективността на комбинираната позиция на ЕС по отношение на българските медицински сестри в Либия или силното кипърско становище по отношение на достъпа на Република България в ЕС и отварянето на кипърския трудов пазар за всички българи, без ограничение.

Как минава един Ваш ден?

Ежедневният ми живот комбинира трескавия професионален и социален живот на дипломат и моя личен живот на любов и преданост към семейството ми.
Несъмнено любимият ми момент от деня е когато след работа се върна вкъщи при моята красива съпруга Даниела и нашата шестмесечна дъщеря Мариса.

Какво бихте искали да пожелаете на нашите читатели?
Желая на всички читатели добро здраве и щастие.

Add comment

56 + = 58