Cherga BG

Изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ в СГХГ

КРИСТО И ЖАН-КЛОД. Живот=Творби=Проекти“

Фотографии от Волфганг Фолц

8 септември – 7 ноември

В Софийска Градска Художествена Галерия

Кристо и Жан-Клод успяват да реализират 22 проекта през над петдесет-годишния си творчески път. Това са проекти, които за миг променят света. Сякаш времето спира и заедно с художниците можем да пренесем в една позната, но и различна, по-красива реалност.

През тези десетилетия представянето на изкуството им в България беше твърде фрагментарно и спорадично, ако въобще се случваше. Едва през 2015 година с прякото участие на Кристо и със съдействието на неговия екип, в лицето на Владимир Явашев, по повод 80 годишнината на артиста в Софийска градска художествена галерия бе представена изложбата „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 до 2014г.“ Това бе първата голяма изложба на двамата художници в България, а колекцията бе съставена лично от Кристо. Посетителите имаха възможността да се срещнат с над 130 оригинални, номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и с фотографии на техни творби от Волфганг Фолц.

Изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ от една страна дава възможност отново да се срещнем с различните проекти на артистите през десетилетията, а от друга да влезем в ателието, където тече творческия процес по създаването: да видим срещите с политици и граждани; да усетим идеите и вдъхновението; вложената огромна енергия и труд; търпението и упоритостта за да бъдат изведени тези творчески видения до осъществяване.

През 2020 г. Кристо напусна този свят малко преди да навърши 85 години. Последният проект, който неговият екип ще завърши, е Опакованата Триумфална арка в Париж. Идеята датира от 1961 г. и се осъществява през 2021 г. След 60 години още една мечта на Кристо ще стане реалност и всеки ще може да я види, макар и за кратко – 16 дни от 18 септември до 3 октомври. Проект, който все още можем да съпреживеем на място, макар и без автора му.

Този жив обект, маркиращ края на пътя на Кристо и завършен в чест на световния артист, вдъхнови и нас да подготвим тази изложба с фотографиите на Волфганг Фолц – творецът, който се превръща в неотделима част от делото на Кристо и Жан -Клод.

Волфганг Фолц работи с Кристо и Жан-Клод като официален фотограф на техните творби от 1971 г. Той е директор на проекта „Опакованият Райхстаг”, Берлин, 1971-95 г. заедно с Роланд Спекер, и наОпаковани дървета, Риен, Швейцария, 1997-1998 г. с Джоузи Крафт. Фолц e бил отговорник на проекта „Стена от 13 хиляди петролни варела“, Газометър Оберхаузен, Германия, 1998-99 г. и „Големият въздушен пакет“, Газометър Оберхаузен, Германия, 2010–13. Тясното му сътрудничество с Кристо и Жан-Клод довежда до създаването на множество книги и повече от 300 изложби в музеи и галерии по целия свят.

 

Christo and Jeanne-Claude:
The Umbrellas, Japan – U.S.A. 1984-91    
Photo: Wolfgang Volz. ©1991 Christo + Wolfgang Volz

Издаването на каталог и съпътстващите събития – кинопрожекции, лекции и турове с кураторите ще обогатят изложбата, която е част от проекта на Столична община „Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла”.

 

СОФИЙСКА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ

София1000, ул. „Ген. Гурко“ 1, т. 987 21 81, ф. 981 19 44 sghg@sghg.bg http://sghg.bg

 

 

 

 

Биляна Котева

Add comment

98 − 90 =