Cherga BG

Изложба кукери на Анелия Александрова

IMG_6467Младата художничка Анелия Александрова показва в изложба кукери и сурвакари. Експозицията е подредена в галерия “Арт салон” в Перник и се откри дни преди 23 Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва” 24- 26 януари 2014.

Анелия стига до стилистиката на българската маскарадна обредност преди години, след като се впечатлила от африканските маски, които видяла в музея за африканско изкуство в Париж. Потърсила техен аналог в българската традиция и се запознала с образите на сурвакарите, кукерите, бабугерите, които в различните краища на България играят своите обредни игри с маски. Авторката рисува картините си върху специална ръчно изработена хартия, която има силно изразена влакнеста структура и напомня визуално кожите, от които са изработени сурвакарските и кукерските маски. В някои видове хартия има вплетени зърна, които пък за авторката се свързали с наричането за плодородие – един от основните символи в българските маскарадни игри и обичаи. Специален елемент в картините са обгорени кибритени клечки, които се свързват с огъня като основен ритуал в този вид обредност. Кукерите и сурвакарите на Анелия Александрова са поставени в иреално пространство, не са съвсем буквални и създават усещането за онази магичност и загадъчност на ритуалите, които ги правят толкова атрактивни и привлекателни хилядолетия наред.

IMG_6471Образите и символите в картините на Анелия Александрова са вкоренени дълбоко в българската традиция, но те могат да бъдат погледнати и много по-широко като израз на вечното противоборство на доброто и злото, на човека със собствените му демони и на вечното възкръсване на природата“, каза при откриването кураторката на проекта Доротея Белчева.

Анелия Александрова завършва Националната Художествена Академия със специалност „Стенопис”. През 2011 г. защитава докторска степен по „Изкуствознание и изобразителни изкуства”. Анелия Александрова е носител на наградата „Пазител на традициите” 2012 в категория „Изобразителни изкуства” – Млади и финалист в конкурса „Инвестираме в България” 2013 на ЧЕЗ България и Галерията за модерно изкуство – София. Тя е и участник в редица конференции, групови национални и международни изложби. „Кукери” е седмата й поред самостоятелна изложба.

В. Филипова

Add comment

+ 54 = 57