Cherga BG

Излиза стихосбирката „През девет планини“ на журналистката Катерина Хапсали

„През девет планини“Авторката на бестселъра „Гръцко кафе“ Катерина Хапсали ни повежда на пътешествие с дебютната си стихосбирка „През девет планини“.

В стиховете на Катерина Хапсали са приютени думите на една жена, подобна на всички жени от Ева насам – думи на радост и болка, думи на майка и любима. Кротка, напоителна и нежна, тази поезия е за четене в спокойна нощ и в бурен ден. Тя съпровожда живота, не го превръща в неразбираема метафора, а го побира в песен. Тези стихове могат да се четат и когато си сам, и когато си с някого. Могат да се пеят и шепнат. С тях можеш да кажеш и „добър ден“, и „сбогом“. Многолика и търсеща, Катерина Хапсали е вложила в тях душата и ума си, откривайки вдъхновението си във вечното им противоборство. Стиховете й свързват с корените и дават простор, дълбаят зад видимото без насилие и претенциозност. Женска поезия в най-истинската ѝ форма – сила зад кадифе, проста истина зад красива метафора.

Катерина Хапсали е дългогодишен журналист. С романа си „Гръцко кафе“ влиза устремно и в писателските среди. „Кафето“, както бързо става известно сред читателите, грабва наградата „Перото“ в категория проза за 2015 г., както и приза „Цветето на Хеликон“ за 2016 г. В момента Хапсали оглавява новото списание DIVA!, чието безкомпромисно мото гласи: „Истории, разказани със стил“.

Откъс от „През девет планини“

Господи, дал си ми всичко.

Две очи, за да виждам зората.

И уши, за да слушам Бах. Тихо.

И ръце, за да спирам Земята.

Нос – за ухание топло на питка.

И уста – да целувам детето си.

И крака, за да влизам във битки.

Хладен ум за живота от делници.

Но едно, Боже мой, не ми каза.

И те питам открито, без страх:

Със сърцето защо ме наказа?

Да го сложиш в Човека е грях.

Премиерата на книгата ще е на 31 май от 19:00 ч. в CORSO, „онзи бар на ръба на Вселената”, където никоя среща не е случайна! 

Antoaneta Peeva

Add comment

6 + 1 =