Cherga BG

Изкусителната Саломе танцува със смъртта на сцената на Армията

Саломе“Саломе“-прочутата пиеса на гениалния Оскар Уайлд, на която е наложена жестока цензура през 1891 г., е за пръв път на българска сцена. Премиерата е в Театър „Българска армия“ на 23 и 24 март от 19 ч.
Историческата трагедия е режисирана от Диана Добрева. Тя играе и главната роля в пиесата – на Саломе.
Творбата е за забранения плод на изкушението и за това, как всяко проглеждане убива моментално. Саломе е магнетичната юдейска принцеса, дъщеря на Иродиада, която всички гледат и желаят. Само един не прави това. Невъзможната й любов към Йоан Кръстител я превръща в чудовище.Забраненият плод на изкушението и страстта са смъртната присъда на пророка. Но дори отвъд прага на смъртта, за човека винаги ще има устни върху неговите изсъхнали устни. Устни, които са любов, които отказват да го предадат. Които продължават да изричат името му с любов.
„Саломе“ е песен за света, който не е готов за Вестта и Вестителя. За едничката Вест, която заслужава очакване – идването на Спасителя.От пашкула на пророка изпълзяват пеперудите на страстта. Шарките по крилете им са азбука на злото. Бог избледнява, докато отсечената глава на пророка пада върху сребърното блюдо като нафор з безверници.
След смъртта на Оскар Уайлд през 1900 г. пиесата става хит. Такава е съдбата й и до днес.
Йоан Кръстител е студентът от НАТФИЗ Александър Евгениев, Ирод-Милан Миланов, а съпругата му Иродиада – Анастасия Ингилизова. Сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова, музиката е на Петя Диманова, музика на живо- Петър Йорданов, хореография Диана Добрева и Деян Георгиев.

Antoaneta Peeva

Add comment

7 + 2 =