Cherga BG

Историческият музей в Поморие

Стара порутена митница в града е преобразена в модерна галерия

Дълбините на Анхиало, антично селище до днешно Поморие, крият спомени за хилядолетна история, заключени между морето, лозята и пирамидите от сол и пясък. Две десетилетия не са много време, но за Исторически музей – Поморие се оказват абсолютно достатъчни, за да се утвърди и да разкрие изобилието на местните културни фондове по най-добрия начин. Вече 20 години Историческият музей – Поморие свидно съхранява и показва славното минало и духовността на града и региона.

Спомените изплуват на повърхността с помощта на три богати експозиции – Археология, Етнография и Нова история. Археологическата изложба съдържа уникални експонати, свързани с праисторията на региона, с античната и средновековната история на Анхиало.

Етнографската експозиция разкрива интериора на традиционна анхиалска къща от края на XIX и началото на XX в., както и предмети от бита. Отдел „Нова история” представя историческото развитие на града в старателно подредена фотографска сбирка. Показани са лозаро-винарски инструменти и съдове, както и оръжия, използвани през войните за национално обединение и Втората световна война.

Сградата на музея е паметник на културата. Построена е в периода на последните две десетилетия на XIX век и първоначално в нея се е помещавало гръцко девическо училище. През 1906 г., в резултат огнената стихия, която опустошава града, зданието е частично повредено. След последвала реконструкция през второто десетилетие на XX век, в него се помещава българска Анхиалска гимназия ”Иван Вазов”, а по-късно – прогимназия и детски дом. Сградата е реконструирана през 90-те години, но статутът ѝ на музей е официално утвърден през 2005 г.

Обекти към Исторически музей – Поморие са уникалната Антична куполна гробница и Музеят на солта. Благодарение на своите екипи от специалисти трите обекта ежегодно привличат в Поморие хиляди туристи от цял свят.

Интерес за гостите на града представлява стара порутена митница в Поморие, преобразена в модерна галерия „Дечко Стоев”. Амбициозен проект преди година превърна някогашната митница в модерен културен дом в центъра на града с помощта на европейски средства. Проектът беше класиран на първо място сред близо 70 други предложения от цялата страна.

Основната цел на новия арт център е да съхранява и популяризира културното наследство на община Поморие. За реализирането на тази цел обликът на сградата е изцяло възстановен, а съществуващият фонд от движимо и недвижимо духовно богатство – дигитализиран.

Като някогашна главна митница, ГХГ „Дечко Стоев” е стратегически разположена до Стария кей – още една от емблемите на града, а това означава, че красивите картини не само изпълват галерията, но и я заобикалят.

От самото си създаване галерията предизвиква изключителен интерес от страна на ценители, а съкровищницата ѝ непрекъснато се обогатява със стойностни произведения на изкуството. Модерният културен дом в Поморие не се ограничава само в рамките на художествена галерия. Той е обект с национално значение и целта е той да бъде средище на културни събития от разнороден характер, да бъде синтез на различни видове творчество.

Биляна Котева

Add comment

− 5 = 1