Cherga BG

Историческия музей в Кюстендил

През 1977 г. Кюстендил е обявен за Архитектурно-археологически резерват “Пауталия-Велбъжд-Кюстендил”

В резултат на над 120-годишни проучвания и събирателска дейност, в музейните фондове и експозиционни зали на Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” са представени изключителни образци на човешката цивилизация от всички исторически периоди. В археологическата и нумизматичната експозиция в зала „Асклепий” са изложени над 1000 културни ценности, които дават възможност на посетителя да се запознае с културно-историческото развитие на Кюстендил и региона и да се потопи в многовековните пластове на времето от VII-VI хилядолетие пр. Хр. до XIV в. Гостите на Кюстендил могат да посетят бисера на средновековното архитектурно и художествено наследство в Кюстендил – църквата “Св. Георги” (XI-XII в.). Тя е един от най-ценните и добре запазени средновековни паметници в България. В реставрираната къща на Ильо Марков – един от най-бележитите дейци на българското националноосвободително движение, е уредена експозиция на тема: “Национално освободителните борби на населението от Кюстендилския край”. „Емфиеджиевата къща”, архитектурен паметник от епохата на Възраждането, потапя посетителите в бита и културата на градското население от края на XIX и началото на XX век с големия си представителен салон с махагонова мебелировка, спално помещение, кухня с трапезария и малък салон за следобедни гостувания. Възпоменателната къща музей „Димитър Пешев”, с оригинални вещи, снимки и документи, представя драматичните събития от март 1943 г. и световно признатите заслуги на Димитър Пешев и неговите кюстендилски съграждани, допринесли за спасяването на 50 000 български евреи през Втората световна война. Любителите на археологията могат да се запознаят с едни от последните разкрития от обектите, разположени по магистрала „Струма”, посещавайки изложбата „Пътят: време без граници” в залата на джамия „Ахмед бей”. Вярвания, обичаи и ритуали, свързани с народната представа за лекуване и прогонване на злите сили, са показани в етнографската изложба, посветена на билките и тяхната лечебна и магическа сила, в зала „Стримон”.

Красивият и древен град Кюстендил, наред с балнеолечението, развива културен и познавателен туризъм. Поради високата стойност и значимост на паметниците от антична Пауталия, средновековен Велбъжд и възрожденски Кюстендил, през 1977 г. е обявен за Архитектурно-археологически резерват “Пауталия-Велбъжд-Кюстендил”. Отличителността му се определя от факта, че той е един от малкото градове в България, в който са съхранени на едно място и могат да бъдат посетени паметници на културата от всички исторически епохи. Цялостно реставрирани и социализирани за нуждите на съвременния културен туризъм са емблематичните Римски терми, късноантичната и средновековна крепост на хълма „Хисарлъка”, средновековната църква „Св. Георги”, късносредновековната „Пиргова кула”.


 

Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

Биляна Котева

Add comment

+ 23 = 30