Cherga BG

Индийската класическа вокална музика Хиндустани Кхаял – с концерт в НДК

khayal-hindustani-vocal-musicКонцертът на великолепния певец Мадхуп Мудгал, с акомпанимент на известни индийски музиканти, ще се състои на 22 януари, сряда, от 18:30 часа в кино Люмиер на НДК, пл. „България“ № 1.

Основополагащо за индийската класическа музика е разбирането за рага и тала. Рага означава „това, което доставя наслада, „оцветява“ ума”. Рага е сложна мелодична структура с определен брой тонове, изпети по определен начин, но с широки възможности за импровизация. Всеки тон се украсява и изпълнява така, че рагата придобива свой собствен и неповторим характер. Според индийската традиция вокалната музика се ползва с особено висш статут и стилистиката ѝ най-добре е изразена в музикалния стил Кхаял. Същността на рагата се пресъздава чрез импровизации върху кратки стихове в характерен ритъм или тала – другия важен аспект на индийската класическа музика. Тала може да бъде дефиниран като ритмичен цикъл с определен брой времена, разделени по уникален начин. Перкусионният акомпанимент, изпълняван на табла, откроява този аспект.

Инструменти

Табла представлява чифт барабани с много широк диапазон за звукови вариации. Задачата на изпълнителя на табла, освен да поддържа основния ритъм, е да подкрепя и вдъхновява солиста в неговата импровизация.

Танпура е четириструнен инструмент, осигуряващ непрестанен басов фон, който за вокалиста е като платно за рисуване.

Хармониум е клавишен инструмент, който осигурява мелодичния акомпанимент.

Бамбуковата флейта подкрепя вокалиста в импровизацията и очертаването на рагата.

Мадхуп Мудгал

Още от първия тон, който изпява, става ясно, че се намираме в присъствието на великолепен певец, който е медитирал дълбоко върху смисъла на своята музика. Мадхуп Мудгал е прочувствен и убедителен пример за безкомпромисна чистота.

Първоначално Мадхуп се обучава при баща си Винаячандра Маудгаля, който е основател и на един от първите институти за класическа музика и танц в Делхи – Гандхарва Махавидялая. Понастоящем Мадхуп е негов директор. Впоследствие продължава обучението си при изтъкнатите Васант Тхакар, Пандит Джасрадж и Кумар Гандхарва.

Участвал е в редица престижни фестивали в Индия и по света, включително на фестивала Авиньон, Франция, Музикалния колеж Дартингтън, Англия, Фестивал на индийската култура и изкуство в Сао Пауло, Бразилия, Театр дьо ла Вил, Париж, Филхармонията в Есен, Германия, фестивала „Пина Бауш“ във Вупертал, Германия и много други. Редовно участва в радио и телевизионните програми на Индия.

Add comment

28 + = 35