Cherga BG

Художествена галерия Ловеч – дом на таланта

Художествената галерия в Ловеч, съхранява произведения на изкуството от български и чуждестранни творци, което я  превръща в един от най-значимите културни обекти на града. Галерията има  съществен принос и в националната ни култура.

Галерията в Ловеч започва дейност като художествен отдел към Историческия музей през 1964 г. Днес в художественият й фонд има близо 2800 творби от 600 български и чужди автори. Галерията пази произведения на талантливи творци като Николай Павлович, Владимир Димитров-Майстора, Стоян Венев, Елисавета Консулова – Вазова, Атанас Михов, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Атанас Яранов, Теофан Сокеров, Светлин Русев, Димитър Казаков-Нерон и др.

През годините в галерията постъпват разнообразни дарения, които обогатяват фонда й с различния мироглед на авторите си. Сред тях е дарението на Любомир Левчев – 16 живописни творби от български автори, част от личната колекция на поета. То многократно е представяно в експозиции и се радва на заслужен интерес.

Значимо място сред колекциите са даренията на талантливите художници Димитър Казаков-Нерон и Мирчо Мирчев. Те са обособени като постоянни експозиции в „Къща на дарителите”.

Дарението на Димитър Казаков-Нерон се състои се от 185 графики, рисунки, технологични експерименти от периода на 60-те и 70-те години на ХХ в. и 95 броя уникални керамични пана. Те имат изключителна стойност, не само защото разкриват по нов начин силата на Казаковата експресия в рисунката, композицията и живописта, но и защото художникът успява да изтръгне най-ценното от хилядолетната керамична традиция. Така успява да превърне утилитарното и сувенирно творчество във феноменално изящно изкуство.

Другото дарение, което се отличава със своята самобитност и искреност, е на Мирчо Мирчев. Колекцията от 401 творби – живопис, кована мед и дървопластика, е най-голямото по численост във фонда на галерията. Част от творбите са включени в постоянната експозиция в „Къща на дарителите”. Щедрото дарение на Мирчо Мирчев не просто обогатява фонда на галерията. То съдържа смисъла на цял един живот, прекаран в изолация и безкрайна самота, но изпълнен с любов към хората и света. Творбите му са уникални като стилистика, типажи и майсторство.

Художествена галерия Ловеч притежава и 28 картини, дарени от големия художник Никола Манев.

Творбите участват в няколко изложения, а в най-скоро време ще да бъдат експонирани в една от възрожденските къщи в кв. „Вароша“ – отделна галерия на името на художника, приятел на Ловеч.

Галерията в Ловеч, многократно е била домакин на национални изложби, пленери и конкурси, давала е поле за изява на млади таланти. Традиционно е и сътрудничеството й с други галерии и културни институти.

С четирите си просторни и светли зали, тя е предпочитано място и за концерти, литературни вечери, конференции и др. Всяка година тук се провежда „Есенен салон”, в който се изявяват почти всички ловешки художници. 


Биляна Котева

Add comment

59 + = 69