Cherga BG

“Харесва ми, че българите винаги намират време да празнуват” – Мартин Бенда

bendaХаресва ми, че българите винаги намират време да празнуват
Мартин Бенда е роден през 1972 г. в Бенешов, близо до Прага. Завършил е Университета за изучаване на езици в Пардубице. Женен е и има две деца – Линда на 3 години и Марек на 1 година.

Г-н Бенда, как започнахте работа в Чешките авиолинии?
Тази година се навършват точно 10 години, откакто започнах работа в авиокомпанията. Когато преди 10 години се обадих в отдел “Човешки ресурси”, ми предложиха позицията на стажант в “Управление на приходите“. Нямах никаква идея какво представлява тази работа, но след краткото интервю приех. На тази позиция останах почти три години, след което ми предложиха поста мениджър резервации и продажба на билети в нюйоркския офис на Чешките авиолинии, който е сред най-големите. И все пак чуждестранният представителен офис е един много специфичен свят, където учиш всичко за авиационния бизнес. Длъжен си във всеки един момент да можеш да се качиш, когато на колегата ти му стане лошо, или за да успокоиш клиент, чийто 80-годишен баща се е загубил при прекачването в Прага (всъщност той пристигна в София 3 дни по-късно и никой не разбра как).

Какво ви беше най-трудно като мениджър в България?
Като цяло не чувствам да има много препятствия с комуникацията или бизнес средата в България. Хората са добродушни и готови да помогнат. Единственото неприятно нещо за мен като непушач е може би да приема толкова либералната политика към пушачите тук и навсякъде в балканските страни.

Кои според вас са основните проблеми пред бизнеса в нашата страна?
Живял съм и съм работил в няколко държави и сравнявайки ги, бих казал, че процесът на консолидация в индустриите и преструктуриране на фирмите в България сега започва. Като казвам това, трябва да добавя, че дори Чешките авиолинии са все още държавна компания и чакат своята приватизация след около година.

Чешките авиолинии в България отбелязват юбилей? Разкажете за него.
Тази година Чешките авиолинии отбелязват шестдесет години от пускането на редовни полети между Прага и София. За първи път тогавашните Чехословашки авиолинии летят до София на 9 февруари 1948 г. Маршрутът е извършен от легендарния самолет “DC-3 Дакота”. Сега разполагаме със своя модерен самолет “Еърбъс A320” и “Боинг 737” за 162 пътници, а полети се извършват два пъти дневно. Миналата година до София са летели 113 700 пътници, което е увеличение от 10,9 % в сравнение с предишната година. Като цяло Чешките авиолинии са изпълнили близо 620 полета между Прага и София през 2007 г., което представлява ръст от 5,5 % в сравнено с година по-рано. По-голямото увеличение на броя на пътниците спрямо броя на полетите показва, че използването на самолетите продължава да расте от година на година.

Какво ново могат да очакват пътуващите с вашата компания?
С наближаващото лятно разписание за 2008 г. нашите самолети ще започнат да извършват полети до 6 нови дестинации: Страсбург, Дамаск, Ираклион, Ростов на Дон, Алмати и Тбилиси. За маршрута София – Прага ще имаме 3 нови полета седмично, които са основно заради пасажерите, пътуващи извън Прага. И с това общият брой полети седмично до Прага ще стане 19. Наясно сме също с крайния срок за хартиените билети в световен мащаб, което значи, че на 1 юни трябва да сме със 100 % електронни билети. Дори сега нашите пътници могат да закупят билетите ни онлайн и да използват интернет формата за резервации от комфорта на техните домове и офиси.

За престоя си тук успяхте ли да опознаете България и българите?
Мисля, че да. Опитвам се да пътувам във времето между моите дежурства. Обичам българските планини и СПА курорти, до които лесно се стига от София. Наскоро посетих живописното градче Мелник и това беше твърде приятно преживяване.

Кое най-много ви харесва в страната ни?
Особено ми харесва това, че хората в България винаги намират време и средства да празнуват с чудесно вино, вкусна храна и докосваща сърцето музика. Опитвам се да се науча на това.

Add comment

− 4 = 3