Cherga BG

Гонители на злото

0_1232912813_kukeriКукерите, наричани още джамали, бабугери, мечкаре, старци, сурвишкаре, станчоре, чауши и пр., са българските гонители на злите сили. Задачата им е да изчистят света от злото и демоните, да го направят спокойно място за живеене, да пропъдят студа, да предизвикат плодородие, добра челяд, здраве и късмет в домовете на хората. Появяват се във време на преход, когато се очаква промяна, настъпване на ново състояние. Това са некръстените дни от Коледа до Водици (25 декември – 6 януари) и дните пред големия Великденски пост – от Месни Заговезни до Сирница (между осмата и седмата седмица преди Великден).
В кукерските шествия участват само мъже, маскирани, облечени в обърнати наопаки кожи от различни зверове, на кръста с хлопки, ножове, железа. Колкото по-страшен е видът им, толкова по-успешно ще изпълнят ролята си. Любими персонажи са младоженец, свещеник, кум и кума, свекър и свекърва, баба, дядо, циганин мечкар. Разиграва се истински комедиен театър. За плодородие и здраве кукерите извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба и други.m_1171734918_aaa
Задвижена е процедура по включване на уникалната българска традиция, заедно с Международния фестивал на маскарадните игри, който се провежда всяка година в Перник, в Списъка на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Досега от България в този списък са включени неповторимите бистришки баби и нестинарството.

Add comment

85 − = 81