Cherga BG

Галерия „Сезони” представя “Произведения за познавачи“

Huan_MIRO

От 21 януари до 28 февруари Галерия „Сезони”представя забележителна колекция от творби на чуждестранни и български художници – майстори на живописта, графиката и изящната рисунка. Изложбата дава възможност за среща с някои от най-рядко показваните творби на най-ценените класически, модерни и съвременни автори. Мисията на галерията е да развива пазара на изкуството в България, като стимулира колекционерството, преоктриването на артисти и творби, както и на интереса към историята и развитието на изобразителното изкуство в местен и световен мащаб. Мотото „Произведения за познавачи” важи изключително за тази отличителна колекция.

Сред акцентите в нея са изящен акварел от Дечко Узунов, експресионистична живопис на легендарния Генко Генков, класически планински пейзаж от Христо Йончев Крискарец и други. Галерията отговаря на интереса на колекционерите към притежаване на творби от световни имена на модерното изкуство. Засега първенство държи търсенето на тиражирана графика от Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Хуан Миро, Марк Шагал. Вече се очертава и разширяване на зоната на интерес към не по-малко значими автори като Жорж Брак, Андре Дерен, Ман Рей и Жан Кокто.

Част от настоящата изложба в галерия „Сезони” са произведения на Магда Абазова (1923 – 2011), забележителен творец, повлиял на българската пластична култура със своето творчество – съизмеримо с европейските тенденции.

Интерес предизвиква уникалния пейзаж на българския живописец Христо Берберов (1875 – 1948), завършил Художествената академия в Торино през 1898 г. при Гросо Джералди. Берберов участва в първите изложби на Дружеството за поддържане на изкуството в България, преподава в Художественото индустриално училище и популяризира българското изобразително изкуство.

Специално внимание заслужават творбите на по-малко познатия Деню Чоканов (1901 – 1982). Рядко срещаните в художествени изложби изящни търновски улици и пейзажи на Чоканов, продължават да демонстрират естетическото си влияние до днес.

Малко е известна и биографията на Иванка Ксенофонова, представена в изложбата с „Портрет на момиче”. Историците на изкуството тепърва ще изследват творческия път на художничката, но качествата на произведенията й са безспорни.

Тази изложба е специална не само заради високото качество на произведенията, но и защото изследва миналото и настоящето като ни показва отличителния художествен израз на няколко поколения.

Серията от 16 цветни литографии “Човешката комедия” са създадени въз основа на рисунки измежду 180-те, които Пикасо прави в периода от 28.11.1953 до 3.2.1954 в ателието си във Валори на залива Жуан в Прованс. През същата година те са отпечатани в тираж 2000 от братя Мурло в издание на Teriade. Съществуват авторски тиражи от по 75 и 275 номерирани и собственоръчно подписани екземляра на хартия Montval с водния знак на Пикасо.

Кокто е едно от най-универсалните и значимите артистично-творчески явления на модернизма като поет, драматург, режисьор и художник, автор на графично творчество в голям обем и типичен личен стил. Литографията, която показва галерия „Сезони“ е направена по рисунка-проект за една от стените на залата за бракосъчетания на кметството в Ментон, изцяло декорирана с стенописи на Кокто през 1956. Под подписа и датировката в камъка личи надпис: ”Etude pour le mur droit”. Отпечатана през 1958 от Фернан Мурло на хартия Arches в общ тираж 185, в албум с 25 цветни и черно-бели литографии, издание на Mazo, Jean Cocteau lithographies. В долния ляв ъгъл – печат “JC” и подпис на Мурло с молив.

В. Филипова

Add comment

+ 54 = 57