Cherga BG

Галерия „Европа“ – с 11-годишен юбилей

 

 

 

По случаgaleriaй единадесетгодишния юбилей на галерия „Европа“ и едногодишното арт присъствие в уникалната сецесионова сграда на улица “Луи Леже” № 3 собствениците Хаджистоянови организират официален празник в салоните на галерия “Европа” на 30 януари .

Галерия “Хаджистоянови” е основана през 2003 година от художниците Елена и Божидар Хаджистоянови. Повече от десет години разполагаше с експозиционна зала в НДК и представи над 100 индивидуални и колективни изложби, с творби на над 300 известни български художници, графици, скулптури, дизайнери. От една година галерията е в уникална сграда – стил сецесион, на улица “Леге” № 4 в центъра на София. Наскоро бе открит и втори салон на галерията в най-големия шопинг център на Балканския полуостров – “ Парадайз център”.
По случай юбилея галерията си е поставила амбициозна програма.
Първото събитие е на 30 януари, когато ще се отбележи и началото на китайската нова година, чийто символ е дървения кон. Като специален гост е поканен известният български актьор Джоко Росич.
За 14 февруари, деня на любовта и виното, но и на Трифон Зарезан  са поканени седем популярни арт семейства, занимаващи се с живопис, скулптура, графика – да представят тяхната весела реплика към популярните светци.
На 8 март, съвместно с галерия “ Буцефал” в Охрид ще се възстанови популярният през трийсетте години пленер “За жените, виното и рибата…”.
В сътрудничество с известен хумористичен вестник на 1 април  ще се подготви експозиция под надслов “Сълзи и смях”.
Денят на Европа ще бъде отбелязан с изложбата “Отвличането на “Европа”, което ще смеси в едно географията, историята и митологията на Стария континент през погледа на известни български художници. За празника ще бъдат поканени и евродепутати.
Бианалето “Мама, татко и аз” на 1юни ще представи три династии български художници и графици.
Предстоят и много други авторски изложби на известни български и чуждестранни художници, между които дякон Стоян, Петър Беляшки и …
Във връзка със 70-годишнината на известния български художник Божидар Хаджистоянов ще експонираме 70 негови творби за ценители и приятели, които ще ползват отстъпка от 7 %.

 

 

В. Филипова

Add comment

− 3 = 7