Cherga BG

Фондация “Созопол” разкрива наследството на Созопол

Созопол е един от най-древните и очарователни морски градове с богата история и артистична атмосфера. Затова допринася изграденият от Фондация “Созопол” Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула”, който сред най-големите атракции. Разположен е на южната панорамна алея, в старата част на Созопол – Археологически резерват „Античния град Аполония”.

Комплексът включва музей, къща с възрожденска архитектура, параклис „Св. Св. Кирик и Юлита“ от XIII – XIV в. и възстановена крепостна стена и кула с тайни входове, които са охранявали Созопол от IV.до XIV в.

В музея ще видите античен кладенец от IV.- III. в. пр. Хр., зърнохранилище от V – VI в., превърнато в изложбена зала. В нея е запазен част от водопровода на Аполония Понтика, датиран от V в. пр. Хр., нимфеум, изграден през IV – III в. пр. Хр. в чест на трите нимфи, покровителки на минералните извори. Подредени са изложби с антични амфори и други съдове, картини, скулптури, филателия, колекция от инструменти, свързани с миналото на морското корабоплаване.

Чрез този комплекс, Созопол бе избран за “Световна туристическа дестинация”, а Фондация “Созопол” стана първата българска организация получила престижната награда на Съвета за световен туризъм и пътувания заради активната си дейност за опазване на природното и културно наследство.
Благодарение на изпълнените от фондацията проекти Созопол е и един от шестте града в Европа, приети в Лигата на историческите и достъпни градове към Европейския център за фондации в Брюксел.


 

Биляна Котева

Add comment

+ 81 = 90