Cherga BG

Фондация „Черга“ учреди първите Годишни награди на музеите в България

Фондация „Черга“ учреди първите Годишни награди на музеите в България.

Идейният проект „МУЗЕА“, подкрепен от Сдружението на музеите, стартира през месец октомври, 2017 година с конкурс, издаване на извънреден тематичен брой списание „Черга“ и специално събитие и парти.

Целта на конкурса е да се насърчи развитието на общинските музеи и галерии, да се увеличи интересът към експозициите, да се популирязира родното изкуство и българските творци, да се даде трибуна на много млади таланти.

Годишните награди на Фондация „Черга“ обхващат всички български музеи и галерии. Специално подбрано жури ще избира между най-изявените, а публиката ще гласува в сайта на конкурса.

Определените категории имат за цел да покажат кои се развиват най-добре според модерните европейски и световни критерии. Наградите ще отличат тези, които участват и осъществяват иновативни проекти, които използват в експозициите си нови технологии и привличан разнородна публика.

Статуетките на отличените музеи и галерии ще се връчат на официална церемония в присъствието на лица от дипломатическия корпус, администрацията, бизнеса, изтъкнати обществени фигури, както и централни медии.

МУЗЕА е израз на подкрепа и ярко изразено отношение към всичко българско, към богатото ни културно-историческо наследство, към утвърждаване на творците и талантите на България пред света.

Биляна Котева

Add comment

8 + 1 =