Cherga BG
Фестивал на хляба

Фестивал посветен на хляба обединява България и Италия

На 12 и 13 октомври с работно ателие, дискусия и спектакъл ще бъдат представени хлебните традиции на Италия и България, както и тяхната социална и културна значимост в рамките на двудневен фестивал, който ще се проведе в Центъра за култура и дебат „Червената къща”.

Фестивалът на хляба ще започне на 12 октомври от 15:00 ч. в зала „Пеша Николова” с работилницата „Същността на живота: хлябът!” Програмата цели да фокусира вниманието върху обичаите в приготвянето на хляб в България и как през годините това се е превърнало в основен социален фактор. Сред участниците в модула ще бъдат представители на Етнографския музей, които ще запознаят участниците с идеята на просфора и неговото приложение, както и хлебопроизводители, които ще демонстрират как се приготвя хляб с песен и музика. На финала гостите ще научат старите традиции в поднасянето на хляб и неговото културно влияние от няколко специално поканени родопчанки. Входът за събитието е свободен.

Форумът ще продължи до 13 октомври, когато за първи път в България ще бъде представен италианският спектакъл „Песента на хляба ”, който е дело на АРТ-ерия – Асоциацията за изкуство и култура в град Матера. Постановката е част от „Фестивала на житните пейзажи”, а сюжетът й проследява историята на хляба на южноиталианската провинция и как той отразява социалните промени в общността.

„Песента на хляба ” съчетава артистичен разказ и инсталация от Дарио Карментано, представени на Венецианското биенале за изкуство през 1999 г. „Химн на живота и на автентичността, на земята и на античните области Матера и Лукания”, така определят постановката нейните автори.

Режисьор: Анджела де Гаетано
Оригинална музика: Лоредана Паоличели
С участието на: Нандо Ирини, Джована Стафиери, Анна Роза Матера.

Началото на спектакъла е в 19:30 ч. в „Червена зала” на „Червената къща”, а от 16 ч. същия ден и зала ще се проведе дискусия под надслов „Хляб за тялото, хляб за душата”. Фокусът ще бъде върху темата за отглеждането на житни култури, производството на хляб и споделянето му като социален и културен феномен, еднакво валиден сред всички общности. В хода на разговара ще се потърси и съпоставка между хлебните традиции на България и Италия.

Илиян Димитров

Add comment

17 − = 13