Cherga BG

Фестивал „Слънцето на Тодорка“ грейна над Враца

ФестивалФестивал „Слънцето на Тодорка“, който възкресява древни обичаи, се провежда за четвърти път в районна на Врачанско“.„Слънцето на Тодорка“ изгрява традиционно в местността Вало га край Оходен в края на юли.

Организатори са Младежкият дом и Регионалният исторически музей във Враца в партньорство с Търговско-промишлената палата в града.

За поредна година в местността Валога бе направен палатков лагер за участниците от цялата страна. В дните на слънчевия фестивал оживяха легендите на древността и свещени моменти от живота на нашите предци – траките. Археологическо училище, експериментални работилници за керамика, за накити от кост, древни възли и плетиво привличаха вниманието на туристите и гостите на фестивала.

Най-малките участваха в приключенската игра “Пътят на слънцето”. Специална атракция на фестивала са демонстрациите на Сдружение за исторически възстановки “ЧИГОТ” от Варна, театрална група “Темп” и група за медитативно пеене IMPROVVISO – София.Фестивал

Дегустация на средновековна кухня, ръчно месене и печене на хляб от лимец придават още по-автентична атмосфера на древните времена по тези краища. Финал на проявата е научна кръгла маса с участието на археолози и студенти от България, Румъния и Сърбия.

Редактор Едно

Add comment

81 − = 75