Cherga BG

Фестивал на българската драматургия – януари 2018 г.

С драматизацията на Бойко Илиев по Яворов „В часа на синята мъгла” на 8 януари от 19.30 часа в Нов театър НДК се открива „Януари – фестивал на българската драматургия”. Това е второто издание на форума, който дава сцена за изява на театрални продукции от български автори.

„Имаме нужда от българската словесност- изречена в словото или написана” – казва режисьорът Бойко Илиев, един от организаторите на фестивала. Ето защо, според него, пиесата по писма на Яворов е едно добро начало на този фестивал.

От 8-ми до 19-ти януари публиката, жадна за българска словесност и драматургия, ще гледа десет спектакъла на наши класици и съвременници, както и интепретации по български автори.

Началният час на спектаклите с изключение на деня на откриването на фестивала, е 19 часа, мястото е Нов Театър НДК. За зрителите, които си закупят билети за повече от две представления за януарския фестивал на българската драматургия, на касата на театъра ще бъдат предложени намаления от цените на билетите.  

Сред заглавията на фестивала са „Поручик Бенц” по едноименния роман на Димитър Димов, който ще гледаме на 17-ти януари. В продукцията на ДТ „Антон Страшимиров” – Разград участват Йоана Буковска, Любомир Ковачев и Ивайло Захалиев. Друга пиеса на фестивала, станала класика в българската драматургия, е „Великденско вино” от Константин Илиев. Спектакълът с три номинации за Аскеер се играе на 15-ти януари. В него участват Свежен Младенов и Йордан Ръсин.

На 16-ти януари гледаме аплодираният миналия месец в Лондон спектакъл „Асансьорът” от песателя –дисидент Георги Марков с участието на Янислава Линкова и Бисер Маринов. Продукция е на ПК „Maskarichi”.

Съвременни български драматурзи се представят на „Януари – фестивал на българската драматургия” с няколко моноспектакъла. На 11 –ти гледаме Яна Маринова в „Глас” от Елена Алексиева. Александър Урумов участва с  „Лалугер” на 18-ти януари – моноспектакъл на Николай Урумов и „Пилето, което казва Ку” на актьора Иван Юруков с две дати – на 10-ти и 12-ти януари. 

На тазгодишния фестивал в Нов театър НДК със свои авторски текстове участват и актьори. Ованес Торосян се разписва като автор и изпълнител под моноспектакъла „Harlem shake”на фаталния петък 13-ти.  Торосян си партнира на сцената и е съавтор заедно с актьора Петко Венелинов на спектакъла „Колега”. Гледаме техния авторски спектакъл, в който активно се включва и публиката, на 9-ти януари.

На 19-ти от 19 часа, в последния ден на фестивала, на сцената на Нов театър НДК гостува моноспектакъла „Жужене” на младата авторка Росица Иванова. Тя се заема и с актьорската задача в спектакъла, дело на НТФ “Lumen” и Пълдин Арт клуб – Пловдив.

Неслучайно фестивалът на българската драматургия се провежда през януари. По думите на Йордан Радичков от едноименната му пиеса, януари е най-българският месец. Така нашият обичан класик /със съгласието и одобрението на неговия син/ става кръстник и патрон на “Януари – Фестивал на българската драматургия”. Лого на фестивала е една от рисунките на Радичков от творбата му “Ние, врабчетата”.

„…месец януари, най-българският от всички месеци, когато прозорците на селцето са изрисувани със скреж, под всяка стряха виси разпъната свинска кожа, на всяка порта стърчи по една сврака, във всеки селски кладенец живее по един воден дух… и макар да са потънали до уши в сняг, селце и хора се повдигат на пръсти, за да надникнат отвъд пъртините и къде с действие, къде с въображение се мъчат да разчетат събитията, записани в белите преспи на зимата.”

Из предговора към „Януари” на Йордан Радичков

Заповядайте на второто издание на „Януари – фестивал на българската драматургия” от 8-ми до 19-ти януари в Нов театър НДК. Амбицията на организаторите е всяка година през най-българския месец под един покрив да бъдат събирани едни от най-обичаните от публиката български представления. В него ще намират място и творческите дебюти на млади драматурзи и театрали.

 

ПРОГРАМА

Събитията от ФЕСТИВАЛНАТА ПРОГРАМА в Нов Театър НДК  ще са от 19.00 часа, с изключение на спектакъла (“ЯВОРОВ, ЛОРА и МИНА”), който ще е от 19.30 часа.

 

8-ми  Януари Понеделник 19.30 часа / ЯВОРОВ, ЛОРА и МИНА

                                                   В ЧАСА НА СИНЯТА МЪГЛА

Драматизация и режисура БОЙКО ИЛИЕВ  по писма на П.ЯВОРОВ

Сценограф НИНА ПАШОВА

Актьори ЕЛЕНА ПЕТРОВА, ИВАН РАДОЕВ, МАРИЕЛА ТОПАЛОВА

 

9-ти  Януари Вторник 19.00 часа / КОЛЕГА

Авторски спектакъл на ПЕТКО ВЕНЕЛИНОВ и ОВАНЕС ТОРОСЯН

Актьори  ПЕТКО ВЕНЕЛИНОВ и ОВАНЕС ТОРОСЯН

 

10-ти  Януари Сряда 19.00 часа / ПИЛЕТО, КОЕТО КАЗВА КУ

Автор  АЛЕКСАНДЪР УРУМОВ

Моноспектакъл на  ИВАН ЮРУКОВ

Режисьор  ИВАН ЮРУКОВ

Композитор  МИХАИЛ ШИШКОВ – баща

Продукция ПК “Вагабонти”

 

11-ти  Януари Четвъртък 19.00 часа / ГЛАС

Автор ЕЛЕНА АЛЕКСИЕВА

Моноспектакъл на  ЯНА МАРИНОВА

Режисьор  ЛЪЧЕЗАРА ПАСКАЛЕВА

Сценография и костюми  ХРИСТИНА ДЯКОВА

Хореограф  АЛЕКСАНДРА МАНЧЕВА

Музикално оформление  БОЯН ПАНОВ

Продукция Нов Български Университет

 

13-ти  Януари Петък 19.00 часа / HARLEM SHAKE

Авторски моноспектакъл на ОВАНЕС ТОРОСЯН

 

15-ти  Януари Понеделник 19.00 часа / ВЕЛИКДЕНСКО ВИНО

Автор  КОНСТАНТИН ИЛИЕВ

Режисьор  ВЕСЕЛА ВАСИЛЕВА

Сценография  ВЕСЕЛА ВАСИЛЕВА и БОРИСЛАВ ТОНЕВ-Бъки

Актьори  СВЕЖЕН МЛАДЕНОВ, ЙОРДАН РЪСИН

Продукция Общински театър “Възраждане”

 

16-ти  Януари Вторник 19.00 часа / АСАНСЬОРЪТ

Автор  ГЕОРГИ МАРКОВ (писателят-дисидент)

Постановка  МАЛИН МАРИНОВ

Актьори  ЯНИСЛАВА ЛИНКОВА, БИСЕР МАРИНОВ

Продукция ПК “Maskarichi”

 

17-ти  Януари Сряда 19.00 часа / ПОРУЧИК БЕНЦ

Автор  ДИМИТЪР ДИМОВ

Режисьор  БОЙКО ИЛИЕВ

Сценография  РЕНЕТА СТАМЕНОВА

Костюми  НИНА ПАШОВА

Музикално оформление  НИКИ ИЛИЕВ

Актьори  ЙОАНА БУКОВСКА-ДАВИДОВА, ЛЮБОМИР КОВАЧЕВ

                 ИВАЙЛО ЗАХАРИЕВ

Продукция  ДТ “Антон Страшимиров” – гр.Разград

 

18-ти  Януари Четвъртък 19.00 часа / ЛАЛУГЕР

Автор АЛЕКСАНДЪР УРУМОВ

Моноспектакъл на НИКОЛАЙ УРУМОВ

Режисьор ЮРИЙ ДАЧЕВ

Продукция ДТ “Йордан Йовков” – гр.Добрич

 

19-ти  Януари Петък 19.00 часа / ЖУЖЕНЕ

Автор и актьор РОСИЦА ИВАНОВА

Постановка ИВЕЛИНА КОЛЕВА

Композитор ИВАН АГОВСКИ

Костюми “Merina Style”

Продукция НТФ “Lumen”, Пълдин Арт клуб – гр.Пловдив

Биляна Котева

Add comment