Cherga BG
Билки

Етнографската изложба “С дъх на билки – лечебни и магични” в Кюстендил

640-420-na-eniovden-se-splita-venec-s-nad-70-bilkiЕтнографска изложба “С дъх на билки – лечебни и магични” ще бъде открита утре – 20 март, от 17.00 часа. Изложбата представя над 70 растителни вида от кюстендилската флора, ситуирани и вплетени в ритуалност, магичност и лечебна сила. Чрез красиви фотографии присъстват и четирите елемента на Вселената – вода, огън, земя, въздух.
“В светлината на идеята за обща историко-културна рамка на народната медицина експозицията започва с любопитни археологически данни от праисторическия древен свят, ролята на жреците, ползващи се с привилегията да владеят и упражняват мистични медицински методи” – разказват кураторите на изложбата.
Началото на българската народна медицина се свързва с времето на траки, славяни, прабългари. Древните вярват, че духът и тялото са неразделни, а душата е безсмъртна. Известни лекари за времето са Орфей, Залмоксис, Асклепий. Специално табло е посветено и на лекари като Хипократ, Теофраст, Диоскорид, Гален, Авицена. От античния фонд на музея са експонирани сравнително редки находки от медицински инструменти от 2-3 в.- пинсети, ушни сонди, сонда-лъжичка, игла с шпатула, балсамарии и ампула за съхраняване на течни медикаменти, фрагменти от оброчни плочки с изображение на змия, свързана с култа към Асклепий.
Изложбата представя на посетителя букет от билки за болки, разнообразие от лечебни рецепти, съвети на учителя Петър Дънов, лечебни методи на пророчицата Ванга. С дъх на билки са и амулетите и талисманите в изложбата, силен апотропей са избраните и представени билки на доброто и мощта.
Билките са били и ще бъдат разковничето, което може да пази здравето на човека и да го предпазва от злото. В тях е закодирано доброто “начало”, свързано с надеждата, допълниха от музея.

Източник:БТА

Antoaneta Peeva

Add comment

16 + = 19