Cherga BG

Ернестина Шинова под шапката на президентша в “Мисия Лондон”

New Image1
Актрисата, снимала с известни имена на италианското кино, играе First Lady в най-касовия български филм за последните 20 години – „Мисия Лондон”

Всяка жена мечтае да е първа дама – ако не на цялата държава, то поне на мъжа, когото обича. Актрисата Ернестина Шинова познава и двете положения. Животът я е направил господарка на сърцето на режисьора Андрей Слабаков. В „Мисия Лондон” – най-касовия български филм за последните двайсет години, пък е президентшата Деворина Селянска. Лентата е дебют за Димитър Митовски в игралното кино. В основата й е едноименният роман на Алек Попов.

Безспорно, Шинова е сред най-добрите интелектуални и визуални ефекти на „Мисия Лондон”. Тя събра цялата си ирония и чрез Деворина направи блестяща пародия на провинциалните комплекси и свръхамбиции на политическата класа made in BG. „Малко хиперболизирах образа, за да стане достоен за екран, но истината е, че подобни типажи се срещат твърде често. Най-трудно ми беше да изкарам амбицията, защото аз самата никак не съм амбициозна”, коментира актрисата.

Във филма на Митовски героинята й е обсебена от идеята да посрещне на свой прием британската кралица. И така да блесне в собствената си страна. Парвенюшко е, но какво друго да очакваш от First Lady с рустикалната фамилия Селянска? Личи си, че Ернестина се забавлява добре със своята Деворина. „Обичам да се надсмивам над другите и по този начин да обобщавам някакви неща. Но хората не бива да се притесняват, защото по същия начин се надсмивам и над себе си. Това ми е начин на живот”, успокоява ведро актрисата.

От Селянска я делят поне един вагон книги и цяла стая шапки. Капелите командват парада на екранната президентша, а Шинова има само една ушанка. За сметка на това е израснала в къща с 6000 тома – те са тухлите, върху които стабилно се подрежда животът й. Ернестина е дъщеря на писателя Чавдар Шинов, който е автор и на сценариите на някои от най-добрите български филми в социалистическата епоха – „Да обичаш на инат”, „Маневри на петия етаж”, „Петък вечер”.

„Безспорно, средата много влияе”, коментира този клон от родословното си дърво актрисата. „Вярно е, че хората не се раждат с равни шансове, но с какъвто и късмет да се родиш, ти си господар на съдбата си и ако наистина много искаш нещо, то ще се случи. Само ако си готов да се потрудиш за него, обаче”, категорична е звездата от „Мисия Лондон”.

Шинова познава блясъка на славата далеч преди участието си във филма на Митовски. Освен любима жена е и любимата актриса на мъжа си. Андрей Слабаков запечата таланта и красотата й в игралните си ленти „Вагнер” и „Хиндемит”. Втората й донесе титлата „Най-добра актриса за 2008” на годишните награди за национално филмово изкуство.

С днешна дата Ерна, както я наричат близките, и Андрей са сред най-стабилните двойки в арт съсловието, с 20-годишен брак зад гърба си. Отношенията им се заплитат още от училищни времена. И двамата са завършили 118-о училище в София. Андрей е по-голям с три години и Ернестина ходела да му се оплаква, когато други момчета я закачат. По-късно пътищата им се кръстосват във ВИТИЗ. „Срещахме се, разделяхме се няколко пъти и накрая се разбра, че няма да се измъкнем от тая клопка, тогава поне да се предадем с достойнство“, разправя през смях актрисата. Сватбата им е в крайморското село Велика. По онова време Ернестина играе в Бургаския театър, а Андрей се снима в сериала “Под игото“. Девети септември бил единственият почивен ден и двамата разменили „да“ в гражданското. Според разкази на очевидци, Слабаков бил в черен панталон и риза, която кумата му ушила от чаршаф. Булото на Ернестина пък било задължителния аксесоар към плажната й рокля. Вместо с лимузина се придвижвали с каруца, пълна с гербери. Арт мълвата носи, че около дървената кола на младоженците тичали цигани с викове „Ей, бате, каква хубава булка имаш!“
Няколко години по-късно двойката е в Италия – Шинова е спечелила стипендия и отива на специализация. Слабаков я следва и на Апенините. В Рим обаче става ясно, че стипендията не стига. И младата надежда на българския театър и кино Ернестина става манекенка. Късметът й се усмихва и изявите й далеч не се изчерпват само с дефилета на котешката пътечка. По-важното е, че през петгодишния си престой в Италия Шинова участва в пет филма. В “Мъжът с цвете в устата” на Марко Белокио тя партнира на Микеле Плачидо.

Във “Вълшебната супа” е с Чичо Инграсия, един от актьорите на Фелини в “Амаркорд”. С Бепе Чино снима “Пътуване на Изток”. Работи и с Джанмарко, сина на Уго Тоняци. Връщат се в България в края на 90-те. Андрей получава субсидия да снима „Вагнер“, а Ернестина е в напреднала бременност. Днес и двамата признават, че дъщеря им Йоана, която отдавна не е бебе, а чаровна тийнейджърка, е най-големият им шедьовър.
С раждането на едно детенце, то сякаш ти сяда по турски в мозъка и оттам нататък кариера и всякакви други неща изглеждат голяма глупост на фона на това живо същество. Каквото и да правя, първата ми мисъл винаги е за нея“, разказва Ернестина. За разлика от доста свои колежки, Шинова не държи дъщеря й да наследи професията на родителите си. „В момента Йоана се занимава с биология. Интересува се от някакви тайни на клетката. Което пак касае човека – не в духовен план, но във физически. Нямам представа дали това любопитство към биологията ще продължи или ще надделеят гените. Но каквото и да реши – нямам право да я спирам“, категорична е актрисата.

ВИЗИТКА:
Родена е на 2 юли в София през 1963 г.
Завършила е ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”.
Дълго време играе на сцената на Бургаския театър.
Звезда в игралните филми на съпруга си Андрей Слабаков “Вагнер” и “Хиндемит”.
Дъщеря на писателя Чавдар Шинов.

Add comment

− 5 = 4