Cherga BG

Зима в Смолян

M3351M-T009Ски спортове, кукерски игри и астрономически наблюдения могат да съчетаят туристите, избрали Община Смолян за зимната си ваканция
В сърцето на Родопите, по долините на реките Черна и Бяла, сякаш полегнал за да съзерцава звездите, е изпънал снага Смолян. Градът е събрал в едно дивна природа, старинна и модерна архитектура, живи традиции и занаяти, следи от древни цивилизации, гостоприемни хора. Те са следовниците на древните обитатели на планината, свързвана с митичния Орфей. Пред звуците на родопската каба-гайда занемяват посетителите от близо и далеч.
Националната астрономическия обсерватория „Рожен” при връх Рожен предлага на туристите наблюдения с телескоп и запознаване с историята на астрономическото дело в България. А гледката, разкриваща се от терасата на купола на големия телескоп, ще ви накара да притаите дъх: околовръст се е ширнало море от планински върхове. Навярно такава гледка е накарала големия български писател Иван Вазов да възкликне „Родопа – море от вкаменени върхове”. Наблизо са и Роженските поляни, където на всеки 4 години си дават среща фолклорни изпълнители от цялата страна на събора „Рожен пее”.
Ако сте пропуснали Рожен, разходете се под звездното небе на Планетариума в Смолян. Тук ще научите за формирането на световете и вселените, ще чуете легенди за съзвездията. Ако сте се налюбували на старата архитектура, докоснали сте се до фолклора и празниците на Смолянския край и искате приказката да не свършва, Регионален исторически музей „Стою Шишков” ще ви предложи вълнуващо пътуване в миналото на Родопите, с автентични съкровища в експозицията „Родопите – от древността до наши дни”.Rozhen National Astronomic Observatory
На 10 км от Смолян се намира Пампорово, вторият по-големина от българските зимни курорти. Един ден по пистите тук е достатъчен, за да се сдобиете с прекрасен слънчев загар, тъй като курортът заслужено носи славата си на един от най-слънчевите в България. За Пампорово не са характерни нито резките промени във времето, нито лавините, така че безопасността ви е гарантирана. Ако досега не сте се научили да карате ски, ски-училищата в Пампорово са едни от най-добрите в Европа! На разположение на скиорите са 29 км писти за алпийски дисциплини с различна трудност, 30 км писти за дълго бягане и девет ски гардероба.
Етнографският и културен резерват с. Широка лъка е на 12 км от Пампорово. Съхранилите характерната Родопска архитектура къщи, калдъръмените улици, сводестите мостове над реката, песните и обичаите дават възможност да се докоснете до българската култура и бит. Общо 90 обекта тук са обявени за паметници на културата.
В първите дни на март в селото се провежда един от най-старите кукерски празници в България, наричан тук “Пес-понеделник”. В този ден големи чудовища – кукери, въоръжени с дървени саби, боядисани в червено, танцуват, за да изгонят всяко зло от улиците, от къщите и от душите на хоратplanetarium Smolyanа.
Традиционен пролетен празник е и Лазаровден. Празнува се седмица преди Великден.
Само на 7 км от Широка Лъка се намират известните от древността Беденски минерални извори. Недалеч са и скалните феномени Главата и Момата, както и Лятната гора. На 5 км е разположено живописното село Стойките.

Add comment

9 + 1 =