Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ние несъзнателно влияем на околните чрез езика на жестовете и с това допринасяме за техния успех или провал.Когато чужденците пристигнат в страната ни, често често попадат в изненадващи и конфузни ситуации, защото се изразяваме с глава наобратно – нашето „да“ за тях си е „не“. Чух, например, че млад американец  лудо се влюбил в красива българска девойка. Завладян от чувствата, той паднал на колене и попитал с треперещ глас: “Ще се омъжиш ли за мен?” Тя, развълнувала и смаяна, застинала безмълвно. Понеже и без това неназнайвала много думи на английски, успяла само да поклати главата си хоризонтално за съдбовното “да”. В следващия миг, човекът със сгърчено – обидена гримаса скочил, хукнал отчаян и повече не се мернал по тия места.Момата и до днеска чака да я хареса и българин…

Хората от други народи, остават озадачени и объркани, когато зададат въпрос на нашенец. Еднократното кимване с глава нагоре и надолу означава отрицателен отговор, докато въртенето на главата хоризонтално, всъщност означава „да“ – позитивен сигнал, който показва разбиране и съгласие.Тазиособеност при кимането у нас, вероятно е останала от древността, когато прабългарите пристигнали на коне и заселили земите ни. Поклащането на глава копира поведението на коня – има или няма зоб пред него. България, по времето на канКубрат,обхващала широка територия: на запад до долното течение на р. Дунав; на юг до Черно и Азовско море; на изток до Каспийско море; на север до р. Донец. Според гръцки хронисти, след като живели за кратко време в мир помежду си, петимата синове на Кубрат се разделили и всеки поел по своя път. Там, където българите били многобройни и се установявали трайно, привичката с кимането частично се запазила.За да оцелеят, съхранявайки своята култура, религия, писменост и  история нашите предци  със сигурност са били своенравни и твърдоглави!Индивидуализмът си е национална черта. Не са се поддали на влиянието на разни нашественици и завоеватели с типичното отношение „Тоя ли ще ми каже как да си въртя главата?!“, което битува и до днес. Британският сайт Buzzfeed, преди време представи интересни фактиза най-странните обичаи и порядки по света. Не е чудно, чеБългарското кимане за отрицание с отмятане на  главата назад,попада в челните места на класацията велектроннотоиздание.

В наши дни, откакто активно странстваме по света, част от нас професионално общува със Запада, посещава конференции и дори се връща със западни дипломи,стана още по-объркващо за ужденците, пристигащи в страната. Когато местните хора говорят с тях, често обръщат значенията на тези кимвания! Започна да се обърква и местното  население, защото някои политици например, обичат да кимат с глава като американци. Ако посланикът на САЩ е гледал, значи правилно ги е разбрал, обаче народът схваща тъкмо обратното: „ Тоя обещава, пък си клати главата като за “не”, явно нещо ни будалка!“ Изобщо, кимането в България е опасно, рисково и води до противоречиви послания.Ако несъзнателно сте кимали, без да сте наясно, не бързайте с изводите!  Изчакайте, докато човекът насреща упражни и говор. Ако разговорът не се отдава и на двама ви, препоръчваме да го подкрепите с други жестове – приятелско потупване по рамото, сърдечна  прегръдкаилиширока усмивка, да речем. В България те съвпадат с международното им значение. Проявете търпение, не губете кураж и винаги ще Ви разберат!

                                                                                                                 Автор: инж. д-р Гинка Стоева

Share Button