Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

razkopki-curkvaЗапочват археологически разкопки на средновековна църква край село Добромирци, обл. Кърджали. Една от версията на специалистите е свързана с предположение, че в този район е бил заточен Патрирах Евтимий след падането на Търново. Според проф. Николай Овчаров, има много данни, че в района е погребан висш духовник, положен е в гроба с митра на главата, което е отличието на патриарсите. Според него разкопките на датираната около 13-14 век църква, не е изключено да дадат данни за толкова важен период от нашата история.

“Може да се изкаже хипотезата, че Патриарх Евтимий е бил именно тук в някой от метосите на Бачковския манастир”, смята проф. Овчаров.

Изследователи от Златоград и по-възрастни жители от района потвърждават разказите, че през 30-те години на миналия век при изкопни работи за строеж на джамия в района на с. Бенковски е открит гроб.  В него има положен епископ със златовезани дрехи, седнал, както се полагат епископите, уточнява проф. Овчаров. Той смята още, че този гроб не е запазен, но е факт, че е погребан висш архиерей. Археологът се позовава на източниците, че Патриарх Евтимий е заточен след падането на Търново някъде в Македония, като по онова време с това наименование се разбира друг регион различен от днешната едноименна държава. Събирайки всички тези данни, може да се изкаже хипотезата, че Патриарх Евтимий е бил именно тук в някой от метосите на Бачковския манастир в този регион, обобщава проф. Николай Овчаров.

Предстоящите през тази година разкопки включват и втори обект в околностите на Златоград. Ще се проучва римски обект – може би храм или пътна станция в района на с. Бенковски. Разкопките на двата обекта са изцяло със средства от спонсори от Златоград, а идеята е да продължи разкриването на исторически паметници  за развитието на дестинацията за културно-исторически туризъм Източни и Средни Родопи.

Разкопки на средновековна църква край Добромирци ще започне през май.

Share Button