Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

От 16 до 31 януари в София ще се проведе Sofia MENAR Film Festival, който е естественото продължение на фестивала „Цветята на Корана”, в чиито четири издания от 2009-та до 2012-та година бяха представени повече от 120 филма, произведени в страните от Близкия Изток и Северна Африка.

SAMSARA-300x125В рамките на фестивала Sofia MENAR ще бъдат представени 56 премиерни заглавия, сред които един от най-гледаните близкоизточни филми за изминалата година – палестинският „Хабиби”, отличен с 4 награди на фестивала в Дубай (включително и за най-добър филм), както и историческата драма „По морския път на коприната”, който е най-скъпата иранска продукция до момента, историческата драма, „Вятърът ще ни понесе” на Аббас Киаростами – носител на наградата на журито и наградата на ФИПРЕССИ от фестивала във Венеция, и много други.

Краят на пътя” кани зрителите заедно сдвама от най-известните комици на Лондон – Алексис Дабъс и Сай Томас, да предприемат едно вълнуващо пътуване по маршрут дълъг 6000 километра и включващ колоритните пейзажи на Мароко, Мавритания, Сенегал и Гамбия.За втора година в програмата на Sofia MENAR Film Festival присъства селекцията за пътешественици „Керван Сарай”, в която зрителите ще могат да посетят непознати кътчета от африканския континет и Близкия изток, които остават скрити от погледите на обичайните туристи.

Режисьорът Дан Прибан лично ще обясни какво еда пътуваш 20 000 км. в най-евтината кола на света през най-бедния континент, по време на българската премиера на филма му „С трабант из Африка”. Едно изпълнено с приключения пътуване от Либия до нос Добра Надежда, без резервни превозни средства и гаранции за щастлив край – само с два трабанта с двутактови двигатели.

Couchsurfing: Легло за теб на всяка крачка” проследява околосветското пътуване на Александра Лис, която с помощта на сайта за разменно гостуване couchsurfing.org успява да посети 21 държави на 6 континента за 7 месеца. Във всяка една държава Александра приживява уникални мигове и се запознава отблизо с местните традиции, благодарение на своите домакини, които освен безплатен подслон й осигуряват и незабравими изживявания.

Визуалният пир „Самсара”, заснет за период от 5 години, в повече от 25 държави, ни пренася на свещени места, сред природни чудеса и скрити от човешките погледи тайнства.

За първи път Sofia MENAR ще представи секцията MENAR Contemporary, в която са включени 4 филма, представящи съвременното изкуство в региона. Отличеният на „Берлинале” „Изкуство/Насилие” е вдъховен от героите на „Алиса в Страната на чудесата“, пиесата на Самюъл Бекет „В очакване на Годо“ и древногръцката трагедия „Антигона“. Носителят на наградата на „Дойче Банк” „В очакване на утрешния ден” предлага поглед към разцъфтяващата творческа култура в Ливан през призмата на десет ливански артисти. „Моето тяло!” надниква зад кулисите на първата академия за модерни танци в Алжир. „Скейтъри в Египет” пък е биографията на първия, и все още единствен, магазин за скейтъри в Египет.

Откриването на фестивала ще се състои на 15-ти януари от 19.30 часа в Дома на киното с премиера на режисьорския дебют на Хиам Аббас “Наследството”.

Share Button